امکان مطالبه همزمان مهریه از دادگاه و اجرای ثبت چگونه است؟

امکان مطالبه همزمان مهریه از دادگاه اجرای ثبت سئوال بسیاری است. همانطور که در توضیحات مطالبه مهریه گفته شد زوجه هم از دادگاه و هم از اداره اجرای ثبت می تواند مهریه را مطالبه کند و به تعبیر دیگر مهریه را به اجرا بگذارد. در این خصوص چند نکته حائز اهمیت است

۱ – امکان مطالبه همه مهریه هم از دادگاه خانواده و هم از طریق اداره اجرای ثبت میسر نیست به عبارت دیگر یک دین را نمی توان از دو مرجع مطالبه کرد.

۲ – اما می توان قسمتی از مهریه را از اداره اجرای ثبت تقاضای اجرا کرد و برای قسمتی دیگر از طریق دادخواست مطالبه مهریه و دادگاه اقدام کرد. مطالبه همزمان مهریه از دو مرجع  در اینجا درست است و مصداق دارد. فرض  کنید کل مهریه ۵۰۰ سکه است زوجه می تواند ۳۹۰ سکه را از طریق دفترخانه ازدواج و اداره اجرای ثبت اسناد اجرا بگذارد و ۱۱۰ سکه دیگر را از دادگاه خانواده با دادن دادخواست به طرفیت شوهر اقدام کند.

نمونه رای مطالبه همزمان مهریه از طریق اجرای ثبت و دادگاه

مطالبه همزمان مهریه از طریق اجرای ثبت و دادگاه به طور همزمان امکان پذیر نیست و در فرض تقدم مطالبه از طریق مرجع ثبتی، دعوای مطالبه آن از طریق مرجع قضایی محکوم به رد است.

خانم م.ع دادخواست مطالبه بخشی از مهریه به مقدار ۱۱۰ سکه را به طرفیت آقای الف.الف تقدیم دادگاه می کند که به شعبه ۲۷۴ خانواده تهران ارجاع می شود. دادگاه پس از تعیین وقت رسیدگی، اخطاریه حضور در جلسه دادرسی را برای طرفین ارسال می دارد. زوج (خوانده) علی رغم ابلغ واقعی (ابلاغ به خود او) در جلسه دادرسی حاضر نمی شود و دادگاه با توجه زوجیت (عقد نکاح دائم بر طبق سند نکاحیه) و اشتغال ذمه خوانده ایشان را حضوری محکوم به پرداخت ۱۱۰ سکه تمام بهار آزادی می کند. با توجه به این که ابلاغ جلسه دادرسی واقعی بوده است و رای دادگاه با توجه به آن حضوری محسوب می شود.

در مهلت ۲۰ روز تجدید نظر،  زوج دادخواست تجدید نظر خواهی تقدیم دادگاه می کند با این اعتراض و استدلال که بر طبق پرونده  … اداره پنجم اجرای اسناد سند رسمی، زوجه (تجدید نظر خوانده) قبل از این دادخواست از طریق اجرای ثبت مطالبه مهریه کرده است. در ادامه، پرونده به شعبه ۲۴ دادگاه تجدید نظر استان تهران ارجاع می شود که شعبه مذکور ضمن پذیرش اعتراض بدین شرح رای صادر می کند که با توجه به محتویات پرونده و لایحه اعتراض تجدید نظر خواه، رای بدوی به درستی صادر نشده است و مستحق نقض است زیرا مطالبه دین واحد از دو  مرجع مواجه با اشکال قانونی است و در این پرونده زوجه قبلا از طریق اجرای ثبت همه مهریه را مطالبه کرده است و از طرفی گواهی دال بر مختومه نمودن پرونده اجرای ثبت را به دادگاه ارائه نکرده است.

لذا این دادگاه با استناد به مواد ۳۵۸ و ۳۵۹ قانون ]یین دادرسی مدنی رای صادر شده را نقض و به استناد ماده ۱۲۵۷ قانون مدنی حکم بر رد دعوی خواهان مهریه صادر می شود و این رای قطعی است.

به این مطلب امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button