تحصیل مال از طریق نامشروع – مجازات تحصیل مال

قرارداد اجاره بدون مدت

ممکن است شما هم با افرادی مواجه شده باشید که اموال خود را از طریق غیر قانونی و نامشروع بدست آورده اند. باید بدانید که عمل آن ها در قانون جرم تلقی می شود و آن ها نیز مجرم شناخته می شوند. این افراد مرتکب جرم تحصیل مال از طریق نامشروع شده اند و مستوجب مجازات نیز خواهند بود.

تحصیل به معنای به دست آوردن می باشد و عبارت نامشروع نیز به معنای غیر قانونی می باشد پس افرادی که مال خود را به روش غیر قانونی به دست می آورند مجرم هستند. دعاوی با این مضمون در دادگاه های کیفری طرح و رسیدگی می شود. وکیل کیفری از گروه وکلای دیده بان حقوق امیر قصد دارد در این مقاله به بررسی جرم تحصیل مال از طریق نامشروع، عناصر آن و همچنین مجازات آن بپردازد. شما نیز می توانید برای پرسیدن سوالات خود در این باره با شماره های 02188928452 و یا 0۹۱۲۴۷۲۶۶۴۱ تماس گرفته و از مشاوره با وکیل کیفری مجرب در این زمینه بهره مند شوید.

جرم تحصیل مال از طریق نامشروع چیست؟

مطابق با ماده ۲ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری هر کس به نحوی از انحاء امتیازاتی راکه به اشخاص خاص به جهت داشتن شرایط مخصوص تفویض میگردد نظیر جواز صادرات و واردات و آنچه عرفا موافقت اصولی گفته میشود در معرض خرید و فروش قرار دهد و یا از آن سوءاستفاده نماید و یا در توزیع کالا هایی که مقرر بوده طبق ضوابطی توزیع نماید مرتکب تقلب شود و یا به طور کلی مالی یا وجهی تحصیل کند که طریق تحصیل آن فاقد مشروعیت قانونی بوده است مجرم محسوب و علاوه بر رد اصل مال به مجازات سه ماه تا دو سال حبس و یا جریمه نقدی معادل دو برابر مال به دست آمده محکوم خواهد شد.

پس چنانچه یک فرد یا افرادی از هر طریق غیر قانونی و نامشروع و با استفاده از وسایل غیر قانونی مال یا امتیاز مالی را به دست آورد مشمول تعریف جرم تحصیل مال از طریق نامشروع می شوند. این عمل توسط قانون گذار جرم انگاری شده است و همانطور که گفته شد برای مرتکب مجازات قانونی در پی دارد. 

تحصیل مال از طریق نامشروع
تحصیل مال از طریق نامشروع

عناصر جرم تحصیل مال از طریق نامشروع

جرم تحصیل مال نامشروع همانند تمامی جرم های دیگر به غیر از جرم های مادی دارای سه عنصر می باشد که شامل عنصر قانونی، عنصر معنوی و عنصر روانی می باشد که گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در ادامه به بررسی جداگانه هر کدام می پردازد.

عنصر قانونی: عنصر قانونی این جرم بر اساس ماده ۲ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری می باشد که در بالا عنوان شد پس مطابق با این ماده 3 عنوان جزایی برای تشخیص این جرم وجود دارد

اول خرید و فروش و یا سوء استفاده از امتیازات

دوم تقلب کردن در توزیع کالاهایی که تابع ضوابط معین می باشد

سوم تحصیل یا به دست آوردن مال از طریق غیر قانونی

 

عنصر مادی: عنصر مادی آن چیزی است می باشد که در اتفاق افتادن جرم تحصیل مال نامشروع تاثیر داشته است که به طور کلی به دو دسته رفتار مجرمانه و شرایط لازم برای ارتکاب جرم تقسیم می شود که در ادامه هر کدام را توضیح می دهیم
رفتار مجرمانه: به طور کلی هر رفتار مجرمانه ای که موثر در بدست آوردن اموال فرد یا افراد دیگری به صورت غیر قانونی شود شامل جرم تحصیل مال از طریق نامشروع می شود به طور مثال فردی با مانور متقلبانه و گفتن دروغ مالی را از فرد دیگری بدست می آورد مرتکب جرم تحصیل مال از طریق نامشروع شده است. این در حالی است که دروغ گفتن عملی نا مشروع می باشد اما در قانون مجازاتی برای آن تعیین نشده است.

دقت داشته باشید که تحصیل مال باید اتفاق افتاده باشد و اگر فرد با رفتار مجرمانه مالی را بدست نیاورده باشد دیگر شامل این جرم نیست و مجرم شناخته نمی شد

شرایط لازم برای ارتکاب جرم: در این جرم قانونگذار فرد خاصی را موضوع قرار نداده است یعنی هر شخصی اعم از حقیقی و یا حقوقی که به صورت نامشروع مالی را از شخص دیگری تحصیل کند مرتکب جرم تحصیل مال نامشروع شده است و مستوجب مجازات می باشد. همچنین در قانون عبارت مال یا وجه نیز قید شده است که می تواند شامل اموال منقول و یا غیر منقول و یا اسناد و مدارک و همچنین وجه نقد و یا ……. باشد که اگر فردی از طریق نامشروع آن را حاصل کند مرتکب جرم شده است
عنصر روانی: جرم تحصیل مال نامشروع هم همانند جرایم دیگر دارای یک عنصر روانی می باشد یعنی این جرم از دسته جرایم عمدی به حساب می آید که نیازمند عنصر روانی برای ارتکاب می باشد. عنصر روانی این جرم شامل دو نوع سوء نیت می باشد. این دو نوع عبارتند از سوء نیت عام و سوء نیت خاص که به توضیح هر کدام می پردازیم:

 

سوء نیت عام: منظور از سوء نیت عام وجود عمد و ارده برای ارتکاب جرم می باشد. یعنی در مواقعی که فردی به اشتباه یا از روس سهل انگاری مالی را بدست آورد مرتکب جرم تحصیل مال نامشروع نشده است و مجرم شناخته نمی شود و مجرم حتما باید اراده و قصد ارتکاب جرم را در زمان وقوع آن داشته باشد.

 

سوء نیت خاص: منظور از سوء نیت خاص داشتن قصد قبلی مرتکب برای انجام جرم می باشد یعنی فردی با قصد قبلی قصد تحصیل مال را از طریق نامشروع داشته است که در این حالت مرتکب مجرم شناخته می شود و عمل جرم را با نیت قبلی انجام داده است.

 

تحصیل مال از طریق نامشروع
تحصیل مال از طریق نامشروع

مجازات تحصیل مال از طریق نامشروع

مطابق با ماده ۲ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری مجازات فردی که تحصیل مال از طریق غیر قانونی نموده است و قانون او را مجرم شناخته است، ((علاوه بر رد اصل مال به مجازات سه ماه تا دو سال حبس و یا جریمه نقدی معادل دو برابر مال به دست آمده)) می باشد

البته در تبصره این قانون آمده است که در موارد مذکور در این ماده در صورت وجود جهات تخفیف و تعلیق دادگاه مکلف به رعایت مقررات تبصره ۱ ماده ۱ این قانون که میگوید ((در کلیه موارد مذکور در این ماده در صورت وجود جهات و کیفیات مخففه دادگاه میتواند با اعمال ضوابط مربوط به تخفیف، مجازات مرتکب را فقط تا حداقل مجازات مقرر در این ماده (حبس) و انفصال ابد از خدمات دولتی تقلیل دهد ولی نمیتواند به تعلیق اجرای کیفر حکم دهد)) خواهد بود.

 

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در این مقاله تحصیل مال از طریق نامشروع و کلیه موارد مربوط به آن از جمله عناصر آن و مجازات آن را بررسی نمود و هر کدام را به صورت کامل توضیح داد. توصیه می شود در صورتی که چه در مقام خواهان و جه در مقام خوانده درگیر با این جرم کیفری می باشید حتما از یک وکیل کیفری با تجربه بهره بگیرید چرا که اطلاعات حقوقی و تجربیات وی در احقاق حق شما تاثیر زیادی خواهد داشت.

شما نیز می توانید برای مشاوره حضوری با وکیل  متخصص در تهران گروه وکلای دیده بان حقوق امیر پس از هماهنگی به آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد57 مراجعه فرمایید. همکاران ما همواره آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشند.

4.5/5 - (43 امتیاز)
این نوشته منتشر شده در مطالب حقوقی می باشد. جهت اضافه کردن به علاقمندی های مرورگر خود بر روی لینک صفحه کلیک نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button