جدیدترین قانون اعسار

جرم معامله صوری

اعسار در لغت به معنای رنج ، سختی و نداشتن است. اما در علم حقوق و موارد قضایی به حالتی گفته می‌شود که شخص در آن به دلیل نداشتن مال و یا عدم دسترسی به اموال و دارایی های خود قادر به پرداخت دیون و بدهی ها و یا هزینه دادرسی نیست. بنابراین به کسی که ناتوان از پرداخت باشد، معسر می‌‎گویند. اعسار تنها در مورد افراد غیر تاجر صدق می کند ، در واقع تجار برای اثبات ناتوانی مالی خود بای موضوع ورشکستگی را مطرح کنند .

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر قصد دارد در این مقاله به بررسی جدیدترین قانون اعسار و انواع آن بپردازد و اطلاعات کافی و کاربردی آن را نیز شرح دهد. اگر پس از مطالعه این مقاله در رابطه با تنظیم دادخواست اعسار هرگونه ابهام و یا سوالی دارید می توانید با گروه وکلای دیده بان حقوق امیر تماس گرفته و با یک وکیل مجرب مشاوره نمایید.

جهت دریافت مشاوره از دیده بان حقوق امیر با شماره های زیر تماس حاصل فر مایید.

شماره تماس : 02188928542_02188928452

آدرس : تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57

جدیدترین قانون اعسار
قانون اعسار

انواع اعسار

1- اعسار از پرداخت هزینه دادرسی که منظور ناتوانی در پرداخت همان هزینه هایی می باشد که باید برای مراحل رسیدگی به دادخواست خود پرداخت کنید که این هزینه با توجه به نوع دادخواست و نحوه رسیدگی به آن متفاوت می باشد.

اعسار از پرداخت هزینه دادرسی خود به دو حالت کلی تقسیم می شود:

  1. حالت اول اعسار مطلق می باشد یعنی فرد هیچ توانی در پرداخت هزینه دادرسی ندارد که به این حالت اعسار مطلق از پرداخت کل هزینه دادرسی می گویند.
  2. حالت دوم اعسار نسبی می باشد یعنی فرد می تواند قسمتی از هزینه دادرسی را به صورت قسطی پرداخت کند. به علت اینکه شخص به‌طور موقت، به‌ دلیل عدم دسترسی به مال خود قادر به پرداخت هزینه‌ دادرسی نیست؛ مثلا مال طرف در رهن بانک است.

2- اعسار از پرداخت محکوم به که منظور ناتوانی و عجز در پرداخت هزینه ای که دادگاه فرد را به پرداخت آن محکوم کرده است. دقت داشته باشید که این ناتوانی می تواند به علت عدم تمکن مالی باشد و یا دسترسی نداشتن فرد به اموال خود که اغلب در این مواقع خوانده به ضمانت اجرای حبس محکوم می شود. پس ایشان باید دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به را به دادگاه تقدیم و تقاضای تقسیط آن را داشته باشد.

به عبارتی هر فردی نمی‌تواند به ادعای اینکه دچار اعسار می‌شود به دادگاه دادخواست اعسار دهد.

 ادعای اعسار مقید به این شرایط است:

شخص بدهکار باشد

اقامه دعوا از طرف مدعی و طلبکار

اثبات ادعای (اعسار) وی و صدور حکم به نفع طلبکار

صدور رأی قطعی بر محکومیت بدهکار

صدور اجرائیه از طرف دادگاه

بعد از تحقیق شرایط یاد‌شده، مدعی اعسار می‌تواند با ارائه دادخواست در پی اثبات آن باشد.

 

دادخواست اعسار

شرایط و مقررات حاکم بر تقدیم دادخواست اعسار از محکوم‌به با اعسار از هزینه دادرسی مشترک است. البته برای اعسار در خصوص محکوم‌به، مدعی اعسار باید شهادت کتبی حداقل دو نفر از اشخاصی را که از وضع معیشت و زندگی او مطلع باشند، به شهادت‌نامه خود ضمیمه کند. در شهادت‌نامه مزبور باید نام، شغل و نحوه گذران زندگی و تمکن او برای پرداخت محکوم‌به یا دین با تعیین مبلغ آن تصریح شود.

حضور طرف دعوای اصلی در جلسه اعسار بلامانع است و این به دلیل آن است که فرد ممکن است توضیحاتی برای رد دادخواست اعسار ارایه کند. باید توجه داشت که دعوای اعسار چه اعسار از محکوم‌به باشد و چه اعسار از هزینه دادرسی، یک دعوای مستقل شمرده می‌شود و دعوای اعسار قابل تجدید نظر است.

 

مراحل دادخواست اعسار

 

در مرحله اول فردی که درخواست اعسار دارد باید دادخواست خود را از طریق دفتر خدمات الکترونیک قضایی به مراجع قضایی ارائه دهد. مدیر دفتر پس از دریافت دادخواست تقدیمی آن را به قاضی پرونده ابلاغ می کند.
قاضی پرونده را خارج از نوبت دادگاه دعوی اصلی که اعسار مربوط به آن می باشد رسیدگی می کند. فرد درخواست کننده باید حداقل 4 شاهد برای شهادت اعسار وی و اثبات آن به دادگاه معرفی کند.
مدارک موجود باید به دادخواست تقدیمی منضم شود. دادگاه دادخواست اعسار را بررسی می کند.
دادگاه شاهدین معرفی شده را به دادگاه احضار می کند و آنها باید در حضور قاضی سوگند یاد کنند. دادگاه از مدارک تقدیمی برای اثبات از مراجع مرتبط استعلام می گیرد.
بررسی ادعای درخواست کننده و شهادت شهود و تطبیق اظهارات آنها با یکدیگر انجام می شود. در صورتی که ادعای فرد اثبات شود حکم دادگاه حکم اعسار او را صادر می کند و اگر ادعای فرد ثابت نشود دادگاه دادخواست او را رد می کند. 
جدیدترین قانون اعسار
جدیدترین قانون اعسار

رسیدگی به دعوای اعسار

کسی که دعوای اعسار طرح می‌کند، مثل همه کسانی که در محاکم طرح دعوا می‌کنند، باید مراحلی را پشت‌ سر بگذارد. مدیر دفتر دادگاه، ظرف دو روز از تاریخ وصول دادخواست اعسار، باید پرونده را به نظر قاضی برساند. چنانچه قاضی شهادت شهود را در دادگاه ضروری بداند، به مدعی اعسار اخطار می‌کند که در روز مقرر آنان را حاضر کند.

ممکن است دادگاه به همان شهادت‌نامه تفصیلی که ضمیمه دادخواست شده است اکتفا کند و ممکن است از مدعی اعسار بخواهد که شهود خود را حاضر کند.در این میان ذکر چند نکته ضروری است:

معافیت از هزینه دادرسی برای هر دعوا باید جداگانه دریافت شود، مگر آنکه چند دعوا، به‌طور همزمان علیه یک نفر مطرح شده باشد که در این صورت، قبولی اعسار در یک دعوا در دعاوی دیگر نیز قابل استفاده است.

رای دادگاه در خصوص قبول اعسار، «حضوری» محسوب می‌شود، یعنی اگر خوانده اعسار در دادگاه حاضر نشود و هیچ لایحه‌ای هم نفرستد و در نتیجه از جلسه رسیدگی اطلاع حاصل نکند، حکم باز هم حضوری است؛ حتی اگر اخطاریه هم در شکل « ابلاغ قانونی» باشد.

 

نمونه دادخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

نام و نام خانوادگی خواهان………….. نام پدر………… شغل ………….. محل دقیق اقامت شامل شهر،خیابان،کوچه،پلاک و واحد

نام و نام خانوادگی خوانده…………… نام پدر………… شغل ………….. محل دقیق اقامت شامل شهر،خیابان،کوچه،پلاک و واحد

نام و نام خانوادگی وکیل یا نماینده قانونی …………… نام پدر………… شغل ………….. محل دقیق اقامت شامل شهر،خیابان،کوچه،پلاک و واحد

 

تعیین خواسته و بهای آن: اعسار از پرداخت هزینه های دادرسی و همچنین محکومیت خوانده محترم به پرداخت مبلغ …….…. ریال

 

دلایل ومنضمات دادخواست: 

1- رونوشت مصدق استشهادیه به همراه امضا گواهان

2- شهادت شهود 

3- دادانامه به شماره ………… صادره از شعبه …………. دادگاه ………. (توجه داشته باشید در صورت وجود دادنامه از قبل آن را جزو منضمات قرار دهید)

 

متن دادخواست: 

ریاست محترم شعبه …………… دادگاه ……………..

با سلام

احتراما اینجانب …………. خواهان دادخواست موضوع پرونده شماره کلاسه ……………… در خصوص پرداخت هزینه دادرسی موضوع پرونده مشارالیه، به استحضار می رساند که در حال حاضر با مشکلات عدیده مالی روبرو می باشم و هیچگونه پس انداز و مبلغی ندارم که بتوانم هزینه دادرسی را به میزان ……………. ریال پرداخت نمایم. با استناد به شهادت شهود تعرفه شده در استشهادیه پیوستی در منضمات، درخواست رسیدگی به اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در مرحله بدوی/تجدید نظر را با استناد به مواد 505 و 506 قانون آیین دادرسی مدنی استدعا دارم.

با تشکر و تجدید احترام

 

در این مقاله سعی کردیم به تمام نکات مهم اعسار و جدیدترین قانون اعسار اشاره کنیم و نمونه دادخواست اعسار از هزینه دادرسی را نیز به شما نشان دهیم. چنانچه شما قصد تنظیم هر نوع دادخواستی را دارید حتما از تجربیات یک وکیل مجرب استفاده نمایید چرا که دانش حقوقی ایشان می تواند در نتیجه دادخواست تقدیمی تاثیر گذار باشد. همچنین می توانید برای مشاوره با کارشناسان گروه وکلای دیده بان حقوق امیر و تنظیم دادخواست اعسار توسط ایشان با شماره 0۹۱۲۴۷۲۶۶۴۱ و یا 02188928452 تماس حاصل فرمایید.

3.5/5 - (19 امتیاز)
این نوشته منتشر شده در مطالب حقوقی می باشد. جهت اضافه کردن به علاقمندی های مرورگر خود بر روی لینک صفحه کلیک نمایید.

دیدگاه در رابطه با “جدیدترین قانون اعسار

  1. پینگ بک: اعسار یعنی چه؟- 10 مرحله دادخواست اعسار- دیده بان حقوق امیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button