اعسار مهریه چیست؟

کلاهبرداری در دیوار

پیش تر دادخواست اعسار و انواع آن را بررسی کرده ایم و گفتیم که یکی از انواع پرکاربرد دادخواست اعسار، اعسار از پرداخت مهریه می باشد. در مواقعی ممکن است دادگاه حکم پرداخت مهریه را برای مرد صادر کند اما مرد اموالی جهت پرداخت مهریه به زن نداشته باشد بنابراین باید دادخواست اعسار از پرداخت مهریه را تنظیم و به دادگاه تقدیم نماید تا دادگاه در صورت تایید مستندات پرداخت مهریه را برای او قسط بندی نماید.

البته در صورتی که دادخواست اعسار مهریه توسط دادگاه پذیرفته نشود مرد موظف می باشد به صورت نقدی و کامل مهریه را به زن پرداخت نماید. باید توجه داشته باشید مستثنیات دین که ماده ۲۴ قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی موصب سال ۱۳۹۴ به طور صریح آن ها را بیان کرده است جزو اموال مرد شمرده نمی شود و نمی توان آن ها را توقیف نمود. گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در این مقاله به بررسی چگونگی ارائه دادخواست اعسار از پرداخت مهریه، شرایط و مقررات قانونی و همچنین مهلت ارائه آن به دادگاه می پردازد و یک نمونه دادخواست اعسار مهریه را نیز بررسی می نماید. 

 

اعسار از پرداخت مهریه

اجرا گذاشتن مهریه قطعا از حقوق عرفی، شرعی و قانونی زن است و زن هر زمان که بخواهد می تواند مهریه خود را اجرا بگذارد. این حق زمانی جدی گرفته می شود که زوجین در زندگی مشترک دچار مشکلاتی می شوند و متاسفانه زندگی آن ها به سمت انواع طلاق مانند طلاق عاطفی، طلاق توافقی و غیره می رود. مهریه مال معین و یا چیزی است که در عقد نکاح بر ذمه مرد قرار می گیرد و در صورت مطالبه زن، وی مکلف به پرداخت آن می باشد. 

یکی از راه های راحت تر و سریعتر اجرا گذاشتن مهریه اقدام از طریق اجرای ثبت اسناد رسمی مهریه است. اجرا گذاشتن مهریه از این طریق به این صورت می باشد که زن قباله ازدواج خود را به دفترخانه محل ثبت عقد ارائه و تقاضای صدور اجرائیه نماید سپس با اجرائیه به اداره ثبت مراجعه و مهریه را مطالبه کند که البته با پرداخت هزینه های رسیدگی به پرونده می تواند همه ی آن ها را بعدا از زوج مطالبه نماید. در همین راستا وجه نقد و یا اموال شخص که جزوه مستثنیات دین نیستند را می تواند توقیف کند.

شماره تماس : 02188928542_02188928452

آدرس : تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57

پس از آنکه رای قطعی دادگاه مرد را محکوم به پرداخت مهریه نمود در صورتی که مرد اموالی به جز مستثنیات دین نداشته باشد و مستمری بگیر نیز نباشد باید دادخواست اعسار از پرداخت مهریه را به همراه مستندات خود به دادگاه ارائه دهد. دادگاه پس از بررسی دلایل و مستندات رای صادر می نماید. چنانچه دلایل مرد مورد پذیرش دادگاه قرار گرفته باشد مهریه تقسیط می شود و در غیر این صورت باید بدهی خود را یکجا پرداخت کند و اگر پرداخت نکند جلب او صادر می شود.

اعسار مهریه چیست؟
اعسار مهریه

شرایط دادخواست اعسار مهریه

در صورتی که حکم قطعی دادگاه مبنی بر محکومیت مرد به پرداخت مهریه صادر شد و مرد اموالی برای پرداخت آن نداشت باید برای ارائه دادخواست اعسار خود از پرداخت مهریه به یکی از شعب دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نماید و دادخواست خود را برای دادگاه ذی ربط ارسال نماید. اما پیش از آن باید شرایط لازم برای ارائه دادخواست را داشته باشد. گروه وکلای دیده بام حقوق امیر در ادامه شرایط لازم برای ارائه دادخواست مهریه را بررسی می نماید:

اولین و مهم ترین شرط برای اثبات اعسار این می باشد که هیچ مالی به استثنای مستثنیات دین به نام مرد نباشد.

دومین مورد ارائه شهادت دو مرد بالغ می باشد که شهادت دهند مرد بی کار و بدون درآمد و یا با درآمد ناچیز برای گذران زندگی هست و مالی به نامش نمی باشد. مطابق با ماده ۹ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی که می گوید شاهد باید علاوه بر هویت، شغل، میزان درآمد و نحوه قانونی امرار معاش مدعی اعسار، به این امر تصریح کند که با مدیون به مدتی که بتواند نسبت به وضعیت معیشت وی اطلاع کافی داشته باشد، معاشرت داشته و او افزون بر مستثنیات دین هیچ مال قابل دسترسی ندارد که بتواند به وسیله آن دین خود را بپردازد.

سومین شرط تاجر نبودن مرد می باشد. مرد تاجر نمی تواند دادخواست اعسار بدهد و برای تقسیط مهریه می بایست اعلام ورشکستگی نماید.

چهارم مرد باید صورت تمامی اموال منقول و غیر منقول خود را به دادگاه ارائه نماید و همچنین شفاف سازی مقدار وجه در تمامی حساب های بانکی خود را به صورت گواهی از بانک تهیه و به دادگاه ارائه نماید. فهرست تمامی نقل و انتقالات اموال مرد در یکسال گذشته نیز باید به دادگاه ارائه شود.

نکته مهمی که باید به آن توجه فرمایید این است که در صورتی که مرد دادخواست اعسار مطرح کرده باشد تا زمانی که توانایی مالی برای پرداخت مهریه او نزد دادگاه ثابت نشده باشد نمی توان مرد را به زندان انداخت.

 

نمونه دادخواست اعسار از پرداخت مهریه

خواهان : …………..(ذکر نام و نام خانوادگی،نام پدر، شغل، محل سکونت)

خوانده : …………… (ذکر نام و نام خانوادگی،نام پدر، شغل، محل سکونت)

وکیل یا نماینده قانونی : (ذکر نام و نام خانوادگی،نام پدر، شغل، محل سکونت)

 

تعیین خواسته و بهای آن : تقسیط مهریه زوجه با استناد به ماده 21 قانون اعسار

 

دلایل و منضمات دادخواست :

1- فتوکپی عقدنامه

2- استشهادیه شهود

3- فتوکپی مصدق اجراییه

4- وکالت نامه الکترونیک

اعسار مهریه چیست؟
اعسار مهریه

 

شرح دادخواست: 

 ریاست محترم دادگاه ………………..

با سلام

احتراما به استحضار می رساند موکل اینجانب با خوانده به موجب عقدنامه شماره …….. مورخ …….. ثبت شده در دفترخانه …….. عقد ازدواج دایم با مهریه ای به میزان ….. ریال منعقد کرده اند و بر اساس دادنامه شماره ……. صادره از شعبه ……… دادگاه خانواده، محکوم به پرداخت مهریه شده اند هرچند پرداخت مهریه ما فی الذمه تعهد گردیده است ولی نظر به این که در حال حاضر موکل به جهت مشکلات متعدد و یا عدم دسترسی به اموال خود توان پرداخت مهریه را ندارد فلذا با توجه به مدارک تقدیمی مستندا به ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1393 صدور حکم اعسار از پرداخت مهریه و نیز تقسیط مهریه برای ایشان مورد استدعاست.

 

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در این مقاله دادخواست اعسار مهریه را بررسی کرد و شرایط آن را به طور کامل توضیح داد. شما نیز میتوانید سوالات خود در ارتباط با اعسار مهریه را از ما بپرسید و همچنین می توانید برای مشاوره و تنظیم دادخواست اعسار توسط گروه وکلای دیده بان حقوق امیر با شماره  ۰۲۱۸۸۹۲۸۴۵۲ و یا ۰۹۱۲۴۷۲۶۶۴۱ تماس حاصل فرمایید.

3.4/5 - (8 امتیاز)
این نوشته منتشر شده در مطالب حقوقی می باشد. جهت اضافه کردن به علاقمندی های مرورگر خود بر روی لینک صفحه کلیک نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button