مزاحمت ملکی چیست؟

انواع سند ملکی

مزاحمت ملکی چیست؟

همانطور که میدانید این روزها به دلیل تراکم جمعیت بسیاری از افراد در آپارتمان‌ زندگی می‌کنند. موضوع مهم این است که هر شخص حق و حقوقی در آپارتمان مثل پارکینگ دارد. افراد دیگر باید به حقوق افراد توجه نمایند چرا که در غیر این صورت مرتکب مزاحمت ملکی شده اند.

برای آن که بهتر با مفهوم مزاحمت ملکی آشنا شوید تصور کنید که فرد دیگری ماشین خود را در پارکینگ شما پارک نماید و شما برای پارک ماشین خود جای مشخصی نداشته باشید در این مورد فرد مزاحمت ملکی برای شما ایجاد نموده است.

مزاحمت ملکی چیست؟ مزاحمت ملکی شامل دعاوی چون تصرف عدوانی، ممانعت از حق، مزاحمت و غیره می باشد. گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در ادامه این مقاله به بررسی می نماید که مزاحمت ملکی چیست و قوانین مربوط به آن کدام اند.

مزاحمت ملکی

از نظر قانونی هیچ ‌فردی نمی‌تواند برای املاک و اموال دیگران که مورد تصرف قانونی آن ها می باشد مزاحمت ایجاد نماید. در صورت ایجاد مزاحمت صاحب مالک یا مال می تواند به مراجع قضایی مراجعه نموده و حقوق از دست رفته خود را مطالبه نماید.

موضوع مهم این اسن که مزاحمت ملکی جرم تلقی می شود و قانون برای افراد مرتکب این جرم مجازات تعیین نموده است.

ماده ۱۶۰ قانون آیین دادرسی مدنی در این باره می گوید:

دعوای مزاحمت عبارت است از دعوایی که به موجب آن متصرف مال غیرمنقول درخواست جلوگیری از مزاحمت کسی را می‌نماید که نسبت به متصرفات او مزاحم است بدون این که مال را از تصرف متصرف خارج کرده باشد.

انواع مزاحمت ملکی

از نظر قانونی مزاحمت ملکی به دو نوع تقسیم می شود. مزاحمت ملکی که جنبه حقوقی دارد و مزاحمت ملکی که جنبه کیفری دارد.

حال در ادامه به بررسی هر دو جنبه آن می پردازیم.

مزاحمت ملکی حقوقی

در صورتی که افراد بدون داشتن قصد و نیت باعث مزاحمت ملکی بشوند، این دعاوی جنبه حقوقی دارد و آن را در دادگاه حقوقی مورد بررسی و پیگیری قرار می دهند و در صورتی که خواهان بتواند مزاحمت خوانده را اثبات نماید قاضی پرونده بدون در نظر گرفتن مالکیت رسمی مالک حکم صادر خواهد کرد. فرد مزاحم محکوم به پرداخت خسارت به صورت نقدی و رفع مزاحمت می شود. پس در مواردی که فرد خاطی از ایجاد مزاحمت خود آگاهی نداشته باشد بهتر است از طریق دادگاه حقوقی دعوی را پیگیری نمود.

مزاحمت ملکی چیست

مزاحمت ملکی کیفری

در صورتی که افراد بدون داشتن قصد و با داشتن سوء نیت باعث مزاحمت ملکی بشوند، این دعاوی جنبه کیفری دارد و آن را در دادگاه کیفری بررسی می نمایند. در این دادگاه می بایست مالک که خواهان دعوی است مالکیت خود را با داشتن سند مالکیت، اثبات نموده و بعد از آن برای رفع مزاحمت مراحل قانونی انجام خواهد شد.

اگر فردی با داشتن سوء نیت ایجاد مزاحمت نموده و بدون توجه به تذکرات به عمل خود ادامه دهد پس از صادر شدن حکم توسط قاضی حکم بلافاصله توسط مجریان قانون اجرا خواهد شد. در این نوع دعوی که جنبه کیفری دارد فرد خاطی به غیر از پرداخت خسارت محکوم به حبس نیز می شود.

موارد مزاحمت ملکی مورد تایید دادگاه

  • گذاشتن هر نوع وسیله ای در محل زندگی و یا درآمد افراد دیگر
  • تجاوز به حریم شخصی فرد مالک
  • استفاده از پارکینگ شخص دیگری بدون وجود اجازه از او
  • ایجاد سر و صداهای بیش از اندازه و آزار دهنده
  • اقدام به خدمات ساختمانی همچون کشیدن دیوار، کندن پی و به صورت کلی آسیب رساندن به ملک دیگری
  • عبور و رفت و آمد از حریم شخصی اشخاص
  • تصرف ملک بدون اجازه مالک آن

جرم مزاحمت ملکی چیست؟

ماده 690 قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات اشعار دارد:

مزاحمت ملکی چیست؟ هر کس به وسیله صحنه‌ سازی از قبیل پی ‌کنی، دیوارکشی، تغییر حد فاصل، امحای مرز، کرت ‌بندی، نهرکشی، حفر چاه، غرس اشجار و‌ زارعت و امثال آن به تهیه آثار تصرف در اراضی مزروعی اعم از کشت شده یا در آیش زراعی، جنگل ها و مراتع ملی شده، کوهستان ها، باغ ها، قلمستان ها،‌ منابع آب، چشمه‌ سارها، انهار طبیعی و پارک های ملی، تاسیسات کشاورزی و دامداری و دام پروری و کشت و صنعت و اراضی موات و بایر و..

و سایر‌ اراضی و املاک متعلق به دولت یا شرکت های وابسته به دولت یا شهرداری ها یا اوقاف و همچنین اراضی و املاک و موقوفات و محبوسات و اثلاث‌ باقیه که برای مصارف عام‌ المنفعه اختصاص یافته یا اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف یا ذیحق معرفی کردن خود یا دیگری، مبادرت نماید.

یا‌ بدون اجازه سازمان حفاظت محیط زیست یا مراجع ذی صلاح دیگر مبادرت به عملیاتی نماید که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی گردد یا‌ اقدام به هرگونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور نماید به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم‌ می ‌شود. دادگاه موظف است حسب مورد رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق یا اعاده وضع به حال سابق نماید.

اثبات دعوای مزاحمت

در صورتی که فردی ادعای وجود مزاحمت شخص یا اشخاص دیگری را در ملک خود داشته باشد مطابق قانون آیین دادرسی مدنی می بایست اقدام به طرح دعوی مزاحمت نماید.

با اثبات 3 نکته قاضی برای این دعوی حکم صادر می نماید.

  • نخستین نکته این می باشد که خواهان دعوی رضایت به مزاحمت خوانده نداشته است. (خوانده بدون اجازه مالک مزاحمت ایجاد کرده است)
  • نکته دوم غیر قانونی بودن عمل خوانده می باشد که خواهان باید آن را اثبات نماید.
  • نکته سوم در تصرف خواهان بودن ملک مورد مزاحمت می باشد.

اگر این 3 مورد در دادگاه به اثبات برسد، قاضی پرونده اقدام به صدور حکم رفع مزاحمت، همچنین جبران خسارت و حتی ممکن است مجازات حبس می نماید.

در واقع اثبات سه مورد زیر برای صدور حکم به نفع خواهان ضروری می باشد.

  1. ملک مورد مزاحمت می بایست در تصرف و مالکیت خواهان بوده باشد.
  2. جرم مزاحمت ملکی باید اتفاق افتاده باشد.
  3. تصرف و یا مزاحمت خوانده بدون اجازه مالک اتفاق افتاده باشد.

کلام آخر

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در این مقاله بررسی نمود که مزاحمت ملکی چیست و انواع آن را تشریح نمود. شما می توانید برای پرسیدن سوالات خود درباره مزاحمت ملکی و دریافت مشاوره تلفنی از وکیل ملکی متخصص ما با شماره های 02188928452 و 09124726641 تماس بگیرید و یا در صورت نیاز به مشاوره حضوری پس از هماهنگی به آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57 مراجعه فرمایید.

 

3.7/5 - (16 امتیاز)
این نوشته منتشر شده در مطالب حقوقی می باشد. جهت اضافه کردن به علاقمندی های مرورگر خود بر روی لینک صفحه کلیک نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button