همه ما می دانیم که بعد از جاری شدن عقد نکاح میان زن و مرد، به موجب قانون مدنی زن مالک حقوق مالی خاصی می شود. مهریه یکی از مهم ترین حقوق مالی می باشد که زوجه دقیقا بعد از جاری شدن عقد نکاح مالک آن می شود. خانم ها دقیقا بعد از جاری شدن عقد در هر زمانی که بخواهند می توانند مهریه خود را اجرا گذاشته و آن را از مرد مطالبه نمایند اما معمولا زمانی اقدام به اجرا گذاشتن مهر می کنند که زندگی مشترکشان رو به پایان است و قصد طلاق از مرد را دارند. احتمالا شما هم در اطرافیان خود با خانم هایی که موفق به وصول مهریه خود نشده اند و یا مردانی که به دلیل عدم توانایی پرداخت مهریه به زن راهی زندان شده اند مواجه شده اید و این سوال برایتان پیش آمده است که چگونه بعضی از خانم ها موفق می شوند مهریه خود را وصول نمایند و چگونه بعضی مردان با این که توانایی پرداخت مهریه را ندارند اما به زندان نرفته اند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مهریه دارای انواع عندالاستطاعه و مهریه عندالمطالبه می باشد. گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در ادامه این مقاله به بررسی انواع مهریه می پردازد.
انواع مهریه
همانطور که میدانید مهریه از مهمترین حقوق مالی می باشد که قانون برای زنان پیش بینی کرده است. زن بالافاصله بعد از جاری شدن عقد نکاح مالک مهریه می شود و می تواند در هر زمانی که بخواهد آن را از مرد مطالبه نموده و یا مهریه خود را اجرا بگذارد. تفاوتی ندارد که عقد میان زن و مرد موقت باشد و یا دائمی چرا که در هر دو مورد پس از جاری شدن صیغه عقد بین طرفین زن مالک مهریه خواهد بود. اما بهتر است بدانید که در عقد موقت وجود مهریه الزامی می باشد و در صورتی که مهریه در عقد موقت ذکر نشود عقد درست نبوده و باطل خواهد بود اما در مورد عقد دائم این موضوع وجود ندارد و زوجین می توانند بدون تعیین و قید مهریه به عقد یکدیگر درآیند.
قانون گذار در ماده های 1087 تا 1101 قانون مدنی مواردی را در مورد مهریه پیش بینی کرده است و انواعی از مهریه را که شامل مهر المثل، مهر المسمی و مهر المتعمه می باشد بیان نموده است. اما قانون این حق را برای زن و مرد در نظر گرفته است تا در مورد عند المطالبه بودن و یا عندالاستطاعه بودن مهریه با هم توافق نمایند.
حال این سوال پیش می آید که تفاوت این دو نوع مهر در چیست؟ در ادامه به بررسی پاسخ این سوال می پردازیم.
مهریه عندالمطالبه چیست
در ابتدا باید بدانیم که عند المطالبه چه معنایی دارد. عند المطالبه در لغت معنای به محض درخواست می دهد پس مهریه عندالمطالبه یعنی به محض درخواست کردن زن برای وصول مهریه مرد موظف به پرداخت آن می باشد و مادامی که مرد مهریه را پرداخت نکند زن دارای حق حبس می باشد و می تواند از همسر خود تمکین نکند.
حال با درک مفهوم مهریه عندالمطالبه می توان پی برد که وصول این نوع مهریه بسیار راحت تر از مهریه عندالاستطاعه می باشد و در این نوع زن می تواند هر زمان که بخواهد مهریه خود را با مراجعه به اجرای اسناد رسمی وصول نماید و یا می تواند اقدام به تنظیم دادخواست نموده و دعوی مهریه را به شوراهای حل اختلاف و دادگاه های خانواده ارسال نماید.
اگر مرد از پرداخت مهریه عندالمطالبه سر باز زند و یا توانایی پرداخت آن را نداشته باشد زن می تواند او را جلب نموده و راهی زندان نماید.
تفاوت مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه
تا اینجا دریافتیم که مهریه عندالمطالبه همان مهریه ای است که پس از جاری شدن عقد نکاح بر عهده مرد بوده و زن مالک آن می شود و در هر زمانی که بخواهد می تواند آن را مطالبه نماید اما در مهریه عندالاستطاعه این گونه نمی باشد و زن تنها در صورتی قادر به وصول مهریه خویش خواهد بود که مرد توانایی پرداخت نمودن آن را به زن داشته باشد و یا اصطلاحا مرد استطاعت مالی برای پرداخت مهریه را داشته باشد.
می توان گفت که این اصلی ترین تفاوت مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه می باشد.
از دیگر تفاوت های این دو نوع مهریه می توان به این موضوع اشاره نمود که در نوع مهریه عندالاستطاعه زن برای وصول مهریه خود می بایست ثابت نماید که مرد توانایی پرداخت آن را دارد و اموال مرد را به دادگاه برای بررسی معرفی نماید اما همانطور که گفتیم در مهریه عندالمطالبه مرد در هر شرایطی موظف به پرداخت مهریه زن می باشد و تنها می تواند از دادگاه تقاضای اعسار نماید تا مهریه برای او قسط بندی شود.
کلام آخر
گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در این مقاله به تشریح موضوع مهریه عندالمطالبه پرداخت و تفاوت های آن را با مهریه عندالاستطاعه بررسی نمود. شما می توانید برای پرسیدن سوالات خود درباره مهریه و دریافت مشاوره تلفنی با شماره های 02188928452 و09124726641 تماس بگیرید و یا در صورت نیاز به مشاوره حضوری و تنظیم دادخواست مطالبه مهریه توسط وکیل طلاق و خانواده ما پس از هماهنگی به آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57 مراجعه فرمایید.