تنظیم وصیت نامه

تنظیم وصیت نامه

وصیت نامه به نوعی سند گفته می شود که شخصی به موجب آن می تواند اموال خود را پس از فوت به فرد دیگری واگذار کند و یا انجام کارهایی را به شخص دیگری محول کند. وصیت نامه قانونا انواع مختلفی دارد و وصیت نامه دستی یک نوع از آن می باشد. دقت کنید که اجرای وصیت نامه فقط پس از فوت فرد وصیت کننده ممکن می باشد. وصیت در لغت به معنای فرمان دادن و عهد کردن می باشد.

به فردی که وصیت می کند موصی گفته می شود و به فردی که وصیت به نفع او نوشته و تنظیم شده است موصی له گفته می شود. باید بدانید که اگر وصیت نامه در دفاتر اسناد رسمی شود معتبر تر می باشد و اجرای آن قطعی می باشد. فرد وصیت کننده می تواند تا قبل از مرگ از وصیت خود پشیمان شود و آن را باطل کند و یا تغییر دهد. گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در ادامه تمامی نکات تنظیم وصیت نامه، انواع آن، اعتبار و ارزش وصیت نامه غیر محضری و نمونه متن وصیت نامه را نیز برای شما بررسی می کند.

در ادامه تمامی مطالب مهم و نکات لازم در مورد وصیت نامه از نظر گروه وکلای دیده بان حقوق امیر گفته شده است.

شما می توانید برای مشاوره و دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تنظیم وصیت نامه با شماره های 02188928452 و 09124726641تماس بگیرید.

آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57

انواع وصیت نامه

1- وصیت نامه دستی

وصیت نامه دستی جزو سند عادی محسوب می شود و فرد وصیت کننده می تواند آن را با دستخط خود تنظیم و آن را امضا کند. وصیت نامه دستی باید دارای تاریخ دقیق روز و ماه و سال باشد و اگر این شرایط را نداشته باشد از اعتبار لازم برخوردار نیست. البته اگر در چنین شرایطی سایر ورثه به درستی آن شهادت دهند، وصیت نامه معتبر می باشد.

تمام وراث و کسانی که نام آنها در وصیت نامه آورده شده است می توانند به اصلیت وصیت نامه تردید داشته باشند که در این صورت فردی که به او وصیت شده است یا همان موصی له باید صحت آن را اثبات نماید. 

2- وصیت نامه رسمی

اگر فرد وصیت کننده وصیت خود را در دفاتر اسناد رسمی ثبت کند آن وصیت نامه رسمی می باشد که از اعتبار قانونی بالایی برخوردار است و همیشه لازم الاجرا می باشد این نوع وصیت از وصیت نامه دستی بسیار معتبر تر می باشد و موصی له نیازی به اثبات وصیت در مراجع قضایی ندارد

تنظیم وصیت نامه
تنظیم وصیت نامه

3- وصیت نامه سری

این نوع وصیت نامه که با دستخط فرد وصیت کننده و یا حتی فرد دیگری به صورت پنهانی تنظیم می شود و طبق ماده های 279 و 280 قانون آن را در اداره ثبت اسناد محل سکونت شخص به امانت می گذارند و یا آن را به مکانی که وزارت دادگستری مشخص می کند امانت می دهند. وصیت نامه سری ترکیبی از وصیت نامه دستی و رسمی می باشد و فرد وصیت کننده هر وقت بخواهد می تواند آن را عودت نماید. البته توجه داشته باشید که فرد بی سواد مجاز به تنظیم وصیت نامه سری نمی باشد.

 

شرایط وصیت نامه عادی چیست؟

وصیت نامه عادی مطابق ماده 278 قانون باید از این شرایط برخوردار باشد:

اول اینکه وصیت نامه حتما باید با دستخط فرد وصیت کننده و یا همان موصی باشد

دوم باید تاریخ دقیق روز، ماه و سال با دستخط فرد موصی در وصیت نامه ذکر شده باشد

وصیت نامه باید دارای امضا فرد موصی باشد.

 

اعتبار وصیت نامه عادی

وصیت نامه عادی طبق گفته های بالا جزو اسناد عادی محسوب می شود و اگر آن در دفاتر اسناد رسمی به ثبت نرسیده باشد، تمامی اشخاصی که موصی نام آن ها را در وصیت نامه آورده است و ورثه او می توانند به درستی و اصل بودن آن شک کنند. در این مواقع دادگاه برای اثبات درستی و صحت آن، وصیت نامه را به کارشناسی ارجاع می دهد و قاضی می تواند برای احراز حقیقت شهادت شهود را نیز بشنود.

در مواقعی که همه اصالت وصیت نامه را قبول دارند ولی در مورد تاریخ آن شبهه و به آن اعتراض دارند، شخص معترض می بایست صحت گفته های خود را در مراجع قضایی و نزد قاضی اثبات کند. توجه نمایید که تنها شهادت شهود در این مورد کافی نمی باشد و معترض باید با استناد به حرف ها و اقرارهای موصی و با داشتن مستندات دیگر صحت تاریخ خود و غلط بودن تاریخ وصیت نامه را اثبات کند.

یکی از موارد مهمی که در رابطه با وصیت نامه باید بدانید این است که فرد موصی تنها می تواند یک سوم از کلیه اموال خود را به دیگران وصیت کند و تا میزان ثلث اموال دارای اعتبار می باشد و اگر بیش از ثلث اموال وصیت شده باشد فاقد اعتبار می باشد مگر آنکه بقیه ورثه او رضایت بدهند.

طبق ماده 294 قانون هر کسی که دارای وصیت نامه ای از متوفی می باشد فقط تا مدت 3 ماه زمان دارد تا آن را به دادگاه ارائه دهد و اگر این زمان 3 ماهه بگذرد وصیت نامه دستی دیگر هیچگونه اعتبار قانونی ندارد و پس از این مدت فقط می توان به وصیت نامه رسمی و سری استناد کرد.

 

ارزش وصیت نامه غیر محضری

تنها مزیتی که برای وصیت نامه عادی می توان نام برد، نداشتن هزینه ثبت آن در دفاتر اسناد رسمی می باشد.

این نوع وصیت نامه دارای معایبی می باشد که از جمله آنها می توان به امکان دخالت و تصرف در آن، جعل آن و یا حتی تلف شدن آن اشاره کرد. 

از دیگر معایب آن این است که فرد بی سواد نمی تواند اقدام به تنظیم آن کند و این فرد باید از وصیت نامه رسمی استفاده کند.

دیگر مشکل این وصیت نامه این است که هر کدام از ورثه می توانند در برابر سهم الارث خود اعتراض کنند و ادعای جعل آن را نیز داشته باشند و به همین دلیل اعتبار قانونی وصیت نامه دستی تا زمانی می باشد که احدی از ورثه به آن اعتراض نداشته باشد و در صورتی که هر کدام از ورثه معترض به آن شوند، آن وصیت نامه قابل تنفیذ نمی باشد و قاضی دادگاه برای آن تصمیم می گیرد.

تنظیم وصیت نامه
تنظیم وصیت نامه

وصیت نامه رسمی چقدر اعتبار دارد؟

وصیت نامه ای که به صورت رسمی در دفترخانه های اسناد رسمی تهیه و تنظیم می شوند مطابق قانون مدنی از تعریف سند رسمی برخوردار می باشند. طبق ماده 1287 قانون مدنی اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشد سند رسمی می باشد لذا این نوع وصیت نامه ها از ویژگی های سند رسمی برخوردار می شوند.

 به طور مثال در صورت ارائه در محاکم می تواند محکم ترین دلیل واقع شود و در مقابل آن ادعای انکار یا تردید از سوی طرف مقابل وجود ندارد و صرفا می توان مدعی جعلی بودن آن گردید.

 

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر با توجه به مهم بودن موضوع تنظیم وصیت نامه و چگونگی نوشتن متن وصیت نامه همیشه به افراد توصیه می کند از اطلاعات یک مشاور حقوقی بهره ببرند. شما می توانید برای دریافت مشاوره تلفنی با شماره های 02188928452 و 0۹۱۲۴۷۲۶۶۴۱ تماس بگیرید و یا برای مشاوره حضوری و تنظیم وصیت نامه توسط وکیل ما پس از هماهنگی به آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57 مراجعه فرمایید.

3.8/5 - (5 امتیاز)
این نوشته منتشر شده در اخبار حقوقی می باشد. جهت اضافه کردن به علاقمندی های مرورگر خود بر روی لینک صفحه کلیک نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button