ثمن معامله در قانون

نمونه شکواییه سرقت رایانه ای

در عقدهای معوض مطابق با قانون مدنی، یکی از طرفین قرارداد مالی را در ازای بهایی به طرف دیگر می دهد. برای مثال در عقد بیع که یکی از عقود معوض می باشد، فروشنده در ازای دریافت مبلغی مالی را به خریدار انتقال می دهد. به این مبلغ یا بهایی که خریدار در به فروشده می دهد ثمن معامله می گویند که در قبال دریافت مالی می باشد. ثمن معامله می تواند به صورت نقد و یا قسطی با توافق طرفین قرارداد پرداخت گردد.

عدم پرداخت ثمن یا نحوه پرداخت آن می تواند منجر به ایجاد اختلافات حقوقی بین طرفین شود. به همین علت همه افراد پیش از انجام هر معامله باید با تمامی شرایط ثمن معامله آشنا باشند تا در آینده بین طرفین قرارداد اختلافی به وجود نیاید. گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در ادامه این مقاله به بررسی ثمن معامله در قانون می پردازد.

جهت دریافت مشاوره از دیده بان حقوق امیر با شماره های زیر تماس حاصل فر مایید.

شماره تماس : 02188928542_02188928452

آدرس : تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57

وکیل قرارداد برای تنظیم یک قرارداد بی نقص تمامی جوانب از جمله نقض قراراداد، فسخ‌ آن و تخلفات احتمالی را در نظر می‌گیرد. پس مهم است که قبل از امضا هر قراردادی پیش نویس آن را با وکیل تنظیم قرارداد به اشتراک گذاشته و نقاط ضعف آن را بر طرف کنید اما همیشه توصیه می‌شود برای عقد قرارداد به همراه وکیل قرارداد خود حاضر شوید زیرا هر نوع قراردادی مدرکی مهم بین طرفین می‌باشد و حد اختیارات طرفین را مشخص می‌نماید پس اگر دانش حقوقی کافی در تنظیم آن بکار برده نشود باید برای مطالبه حقوق خود زمان و هزینه زیادی را صرف مراجع قضایی و دادگاه کنید.

ثمن معامله چیست

همانطور که گفته شد ثمن معامله مربوط به عقود معوض می باشد. در عقود معوض خریدار می بایست در ازای مالی که فروشنده به او انتقال می دهد بهایی را پرداخت نماید. یعنی به طور کلی می توان گفت ثمن معامله همان بها یا مبلغی می باشد که یکی از طرفین قرارداد در ازای دریافت مالی به طرف دیگر قرارداد پرداخت می نماید. البته که می توان گفت پرداخت ثمن معامله در قبال دریافت معوض می باشد.

ثمن معامله در قانون
ثمن معامله در قانون

باید دقت داشته باشید که ثمن معامله مبلغ از پیش تعیین شده و مشخصی نیست و در هر قراردادی نسبت به مالی که انتقال می باید متفاوت می باشد. به طور مثال در قرارداد اجاره مبلغی را که مستاجر به عنوان اجاره پرداخت می کند ثمن معامله می گویند. این موضوع در مورد عقدی مانند هبه نیز صدق می کند. وجه یا بهایی که در ازای مال هبه به هبه کننده آن پرداخت می شود را نیز ثمن آن معامله می گویند.

هر چند که بیشتر رایج است ثمن معامله وجه نقد باشد اما در بسیاری از عقود هم وجهی در کار نیست و طرفین مالی را در ازای دریافت مال دیگری به یکدیگر می دهند. طبق قانون مدنی این عقود معوض خواهند بود و نیازی به مشخص بودن ثمن معامله و مبیع نمی باشد.

 

نحوه پرداخت ثمن معامله

یکی از اصلی ترین ارکان هر قراردادی ثمن معامله آن می باشد و حتما باید در مورد نحوه پرداخت آن اطلاعات کافی داشته باشیم. قبل تر گفتیم که ثمن معامله مبلغ مشخص و از پیش تعیین شده ای نمی باشد و در هر قرارداد و مطابق با مبیع آن قرارداد متفاوت می باشد. اما تعیین این مبلغ یا بها به عهده چه کسی می باشد؟ به طور کلی تعیین ثمن به عهده طرفین قرارداد می باشد و با توافق طرفین مشخص خواهد شد. حال باید نحوه پرداخت آن را با هم بررسی نماییم.

به طور کلی می توان نحوه پرداخت ثمن معامله را به سه حالت تقسیم نمود.

اولین حالت زمانی است که در حین عقد قرارداد و در همان موقع ثمن آن پرداخت می شود. در این مواقع می گویند ثمن معامله حال است.

دومین حالت زمانی است که طرفین قرارداد وقت خاصی را مشخص می نمایند که خریدار تا رسیدن آن مدت زمان مهلت دارد تا ثمن معامله را پرداخت نماید که در این مواقع به آن ثمن معامله زمان دار می گویند.

سومین حالت هم زمانی می باشد که پرداخت ثمن به صورت اقساط صورت می گیرد. در این مواقع طرفین قرارداد بازه های زمانی را تعیین می کنند و خریدار موظف است در این بازه ها مبلغ تعیین شده را به طورت قسطی پرداخت نماید.

 

عدم پرداخت ثمن و ابطال قرارداد

همانطور که می دانیم طرفین قرارداد مطابق با قانون باید تمامی تعهدات خود را نسبت به یکدیگر انجام دهند. یکی از مهم ترین و اصلی ترین تعهدی که در قرارداد وجود دارد ثمن معامله می باشد. اگر ثمن معامله پرداخت نشود امکان دارد قرارداد باطل و یا فسخ شود. در ادامه این مقاله میخواهیم در مورد عدم پرداخت ثمن و ابطال قراردادصحبت نماییم.

در صورتی که خریدار یا متعهد به پرداخت ثمن آن را پرداخت نکند، طرف دیگر قرارداد می تواند با تنظیم اظهارنامه به او اخطار دهد و در صورتی که نتیجه ای حاصل نشود می تواند دادخواست مطالبه وجه قرارداد را به دادگاه تقدیم کرده و با پیگیری مراحل قانونی حق خود را مطالبه نماید.

اما طرف دیگر قرارداد می تواند به دلیل عدم پرداخت ثمن از سوی طرف دیگر معامله را فسخ و یا باطل نماید. برای این کار باید اظهارنامه ای برای طرف مقابل فرستاده و حق فسخ خود را به او اعلام دارد و سپس دادخواست تایید اعمال حق فسخ قرارداد را به دادگاه تقدیم می نماید و دادگاه پس از بررسی های لازم اقدام به ابطال قرارداد می نماید.

 

خیار تاخیر ثمن معامله

باید بدانید که ابطال قرارداد به علت عدم پرداخت ثمن معامله ناشی از خیار تاخیر ثمن است.

شرایط ابطال قرارداد به این دلیل مطابق با ماده 402 قانون مدنی که می گوید (هر گاه مبیع عین خارجی و یا در حکم آن بوده و برای تادیه ثمن یا تسلیم مبیع بین متبایعین اجلی معین نشده باشد اگر سه روز از تاریخ‌ بیع بگذرد و در این مدت نه بایع مبیع را تسلیم مشتری نماید و نه مشتری تمام ثمن را به بایع بدهد بایع مختار در فسخ معامله میشود) موارد زیر می باشد.

-مبیع باید عین معین و یا در حکم آن باشد.

پرداخت ثمن توسط خریدار و تحویل مبیع توسط فروشنده باید حال بوده و نباید مدت دار باشد.

-حتما می بایست سه روز از تاریخ عقد قرارداد گذشته باشد و در این مدت خریدار ثمن معامله را کامل پرداخت نکرده باشد و فروشنده نیز مال یا کالا را به خریدار انتقال نداده باشد.

-تنها فروشنده و یا همان بایع حق اقدام برای فسخ یا ابطال معامله را به دلیل عدم پرداخت ثمن معامله دارد و خریدار دارای این حق نمی باشد.

حال این سوال پیش می آید که اگر فروشنده شرایط خیار تاخیر ثمن را نداشت تکلیف چیست؟ آیا می تواند خودش معامله را باطل نماید؟ در جواب آن باید بگوییم خیر. اگر فروشنده شرایط خیار تاخیر ثمن را نداشت تنها در صورتی می تواند معامله را باطل نماید که هنگام عقد قرارداد حق فسخ او در قرارداد قید شده باشد.

ثمن معامله در قانون
ثمن معامله در قانون

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در این مقاله ثمن معامله در قانون را به صورت کامل بررسی نمود و تمام شرایط آن را برای شما شرح داد. توصیه همیشگی ما این است که پیش از انجام هرگونه معامله و عقد قرارداد با یک وکیل مجرب و متخصص در امر قراردادها مشاوره نمایید تا ایشان با استفاده از نکات خاص حقوقی در تنظیم قرارداد، مانع از تضییع حقوق شما شود.

شما می توانید برای پرسیدن سوالات خود درباره ثمن معامله و دریافت مشاوره تلفنی با شماره های 02188928452 و09124726641 تماس گرفته و یا در صورت نیاز به مشاوره حضوری و تنظیم قرارداد توسط وکیل ما پس از هماهنگی به آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57 مراجعه فرمایید.

 

2.5/5 - (4 امتیاز)
این نوشته منتشر شده در مطالب حقوقی می باشد. جهت اضافه کردن به علاقمندی های مرورگر خود بر روی لینک صفحه کلیک نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button