حق حبس در قراردادهای مشارکت در ساخت

نمونه شکواییه سرقت رایانه ای

مشارکت در ساخت نام قراردادی است که بین مالک یک زمین و سازنده آن تنظیم می شود. افرادی که دارای زمین بدون ساختمان و یا دارای زمین با ساختمان بسیار قدیمی و بافتی فرسوده می باشند و توانایی مالی و همچنین تجربه کافی در زمینه ساخت ملک را ندارند با سازندگان به توافقاتی رسیده و بینشان قرارداد مشارکت در ساخت منعقد می شود.

این قرارداد شامل تعهداتی است که طرفین ملزم به انجام آنها نسبت به یکدیگرند می باشد. در این قرارداد چنانچه هر یک از طرفین انجام تعهدات خود را منوط به انجام تعهدات طرف مقابل نماید این حق را دارد که تا زمان ایفای تعهد از سوی طرف مقابل از انجام تعهدات خود امتناع نماید که به این حق اصطلاحا حق حبس در قرارداد مشارکت در ساخت می گویند. گروه وکلای دیده بان حقوق امیر قصد دارد در این مقاله به بررسی حق حبس و شرایط آن در قرارداد مشارکت در ساخت بپردازد.

 

قرارداد مشارکت در ساخت

پیش از آن که به سراغ حق حبس برویم باید بدانیم منظور از قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟ به طور کلی، قرارداد مشارکت در ساخت قراردادی است که بین یک یا چند مالک و یک یا چند سازنده منعقد شده و به واسطه آن بر سر ساخت ساختمانی با مشخصات معین توافق میکنند. در این قرارداد آورده و یا همان سرمایه مالک زمینی است که ساختمان در آن ساخته میشود و سرمایه سازنده نیز هزینه هایی است که در حین عملیات ساخت متحمل میشود و نهایتاً هر کدام از طرفین مطابق توافقشان از سهمی که از ساختمان ساخته شده بهره مند میشوند. ی

کی از مهم ترین حقوق طرفین در این قرارداد حق حبس می باشد که در ادامه به توضیح و بررسی کامل آن می پردازیم.

شما می توانید برای پرسیدن سوالات خود در رابطه با حق حبس و دریافت مشاوره تلفنی از طریق شماره های 02188928452 و  0۹۱۲۴۷۲۶۶41 با گروه وکلای دیده بان حقوق امیر تماس گرفته و یا در صورت نیاز به مشاوره حضوری و تنظیم قرارداد توسط وکیل مجرب مجموعه ما پس از هماهنگی به آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد57 مراجعه فرمایید.

حق حبس در قراردادهای مشارکت در ساخت
حق حبس در قراردادهای مشارکت در ساخت

حق حبس در قرارداد چیست

تا کنون با قرارداد مشارکت در ساخت آشنا شدیم و دریافتیم که این قرارداد شامل تعهداتی است که طرفین ملزم به انجام آنها نسبت به یکدیگرند می باشد. حال می خواهیم با مفهوم حق حبس آشنا شویم و سپس این حق را در قرارداد مشارکت در ساخت بررسی نماییم. پس به سراغ این سوال می رویم که حق حبس در قرارداد چیست؟ 

مطابق با ماده 377 قانون مدنی که اشعار می دارد: هر یک از بایع و مشتری حق دارد از تسلیم مبیع یا ثمن خودداری کند تا طرف دیگر حاضر به تسلیم شود مگر این که مبیع یا ثمن ‌موجل باشد در این صورت هر کدام از مبیع یا ثمن که حال باشد باید تسلیم شود.

حق حبس یعنی هر کدام از طرفین قرارداد می تواند انجام تعدات خود را منوط به انجام تعهدات طرف دیگر قرارداد کند. برای درک بهتر موضوع به این مثال توجه کنید: فرض کنید در معامله یک ماشین خریدار حق دارد پرداخت کل ثمن معامله را منوط به تحویل ماشین از فروشنده نماید.

به این حق، حق حبس معامله می گویند. باید توجه داشته باشید که طبق قانون اجرای حق حبس نیازی به دادگاه و رای قاضی ندارد و می توان آن را بر قرارداد اعمال کرد. حال به سراغ حق حبس در قرارداد مشارکت در ساخت می رویم و شرایط آن را بررسی می نماییم.

 

حق حبس در قراردادهای مشارکت در ساخت

به طور کلی حق حبس در قراردادهای مشارکت در ساخت به دو صورت تقسیم می شود: اولی حق حبس یک طرفه و دومی حق حبس دو طرفه می باشد که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم.

حق حبس یک طرفه: حق حبس یک طرفه در این قراردادها مربوط به یکی از طرفین قرارداد می باشد که این طرف قادر است انجام تعهدات خود را منوط به ایفای تعهدات طرف دیگر قرارداد بنماید. البته شایان توجه می باشد که این نوع از حق حبس در قرارداد مشارکت در ساخت خود به دو صورت امکان پذیر است:

اول: تعهد آخر منوط به تعهد اول باشد یعنی این که حق حبس به ترتیب زمان در ایفای تعهدات بستگی داشته باشد.

دوم: ایفای تعهدات هر دو طرف قرارداد می تواند دارای زمان مشخص باشد و یا هر دو فاقد زمان مشخص باشد.

حق حبس دو طرفه: حق حبس دو طرفه در این قراردادها به این معنی می باشد که هر دو طرف انجام تعهدات خود را منوط به انجام تعهد طرف دیگر قرارداد نمایند و نباید مدت زمان مشخصی داشته باشد. یعنی به طور کلی حق حبس متقابل و دوطرفه می باشد. همچنین این موضوع باید در قرارداد مشارکت در ساخت نیز قید شود.

 

شرایط حق حبس در قراردادهای مشارکت در ساخت

حق حبس فقط در تعهدات اصلی بین سازنده و مالک امکان پذیر می باشد.

برای ایجاد حق حبس حتما باید هر دو تعهد متقابل باشد بنابراین حق حبس فقط برای عقدهای معوض امکان پذیر می باشد.

هر دو تعهد در حق حبس باید در زمان حال باشد و به کلام ساده تر زمان انجام تعهدات رسیده باشد. دقت داشته باشید در صورتی که یکی از تعهدات دارای مدت زمان باشد و دیگری در حال باشد، حق حبس امکان پذیر نمی باشد.

حق حبس در قراردادهای مشارکت در ساخت
حق حبس در قراردادهای مشارکت در ساخت

نکات طلایی حق حبس در قراردادهای مشارکت در ساخت

حق حبس یک طرفه تنها بر پایه ایفای تعهدات طرف دیگر قرارداد انجام خواهد شد.

در صورتی که در حق حبس دو طرفه یکی از طرفین تعهد مالی داده باشد، قاضی او را محکوم به پرداخت مبلغ تعهد خواهد کرد.

برای ایجاد حق حبس باید مدت زمان تعهد هر دو طرف قرارداد مشخص شده باشد.

در صورتی که طرفین قرارداد به خواست خود تعهدات را در زمان تعیین شده انجام بدهند حق حبس از بین می رود اما ادر صورتی که یکی از طرفین قرارداد تنها قسمتی از تعهدات خود را انجام دهد همچنان حق حبس وجود خواهد داشت.

طرفین قراردادهای مشارکت در ساخت حق دارند به صورت ضمنی حق حبس را از خود ساقط نمایند. یعنی در صورتی که یکی از طرفین برای ایفای تعهدات خود زمان مشخصی را تعیین کرده باشد به شکل ضمنی حق حبس را از خود ساقط کرده است. البته در صورتی که زمان انجام تعهد هر دو طرف یکی باشد حق حبس ساقط نمی شود.

 

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در این مقاله به توضیح حق حبس در قراردادهای مشارکت در ساخت پرداخت و شرایط و نکات مهم آن را بررسی نمود. بهره گیری از یک وکیل مشارکت در ساخت مجرب و متخصص هنگام عقد این قرارداد باعث می شود تا از مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری شود.

شما می توانید برای پرسیدن سوالات خود در رابطه با حق حبس و دریافت مشاوره تلفنی از طریق شماره های 02188928452 و  0۹۱۲۴۷۲۶۶41 با گروه وکلای دیده بان حقوق امیر تماس گرفته و یا در صورت نیاز به مشاوره حضوری و تنظیم قرارداد توسط وکیل مجرب مجموعه ما پس از هماهنگی به آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد57 مراجعه فرمایید.

 

3/5 - (4 امتیاز)
این نوشته منتشر شده در مطالب حقوقی می باشد. جهت اضافه کردن به علاقمندی های مرورگر خود بر روی لینک صفحه کلیک نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button