قرار عدم استماع دعوا

تصرف عدوانی زمین

گاهی پرونده های حقوقی در دادگاه به نتیجه دلخواه نمی رسد و با موانع متعددی مواجه می شود. یکی از مواردی که پرونده شخصی با مانع روبرو می شود موقعی است که دادگاه رسییدگی کننده برای آن پرونده قرار عدم استماع دعوا صادر می کند. قرار عدم استماع دعوا از نوع قرارهای قاطع دعوا می باشد که در صورت صادر شدن این قرار پرونده مربوطه از دادگاه ذی صلاح و رسیدگی کننده خارج می شود.

قرار عدم استماع دعوا عموما وقتی صادر می شود که پرونده به علت موانعی قابلیت رسیدگی به آن را نداشته باشد. در این موارد دادگاه رسیدگی کننده وارد ماهیت دعوا نمی شود و قرار عدم استماع دعوا را صادر می نماید. البته در صورتی که این موانع بر طرف شود افراد می توانند مجددا اقدام به طرح این دعوا در محاکم قضایی نمایند.

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر قصد دارد در این مقاله قرار عدم استماع دعوا و تمامی ابعاد آن را بررسی نماید و بگوید رای عدم استماع چیست و در چه مواردی قرار عدم استماع دعوا صادر می شود. در صورتی که پس از مطالعه کامل این مقاله در رابطه با قرار عدم استماع سوالی داشتید می توانید برای مشاوره و راهنمایی بیشتر توسط گروه وکلای دیده بان حقوق امیر با ما تماس حاصل فرمایید.

 

جهت دریافت مشاوره از دیده بان حقوق امیر با شماره های زیر تماس حاصل فر مایید.

شماره تماس : 02188928542_02188928452

آدرس : تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57

 

قرار عدم استماع دعوا چیست

قبل از بررسی این قرار ابتدا باید به معنی کلمه استماع در دادگاه بپردازیم. استماع در لغت به معنی گوش دادن می باشد و عدم استماع به معنی گوش ندادن یا نشنیدن می باشد.

همانطور که گفته شد قرار عدم استماع دعوا نوعی قرار قاطع دعوا می باشد که دادگاه رسیدگی کننده به آن وارد ماهیت پرونده نمی شود و به علت موانع و ایراداتی که در دعوای مطرح شده وجود دارد این قرار را صادر می نماید. موانع و ایرادات ذکر شده همگی به صورت ظاهری می باشد و اصطلاحا می گویند دادگاه به پرونده ایراد شکلی گرفته است.

معمولا قاضی دادگاه مربوطه این تصمیم را زمانی اتخاذ می کند که از شروط اقامه دعوا، شرط یا شرط هایی وجود نداشته باشد. بنابراین رسیدگی به آن بیهوده شمرده می شود و این دعوا قابلیت رسیدگی توسط دادگاه را ندارد.

باید بدانید که تعریف واضحی از چیستی قرار عدم استماع دعوا و معنی مشخصی برای آن در قانون مدنی ایران گفته نشده است. اما در بند ب ماده 332 قانون آئین دادرسی صرفا راجب قابل تجدید نظر بودن قرار عدم استماع دعوا در صورتی که اصل این دعوا قابل تجدید نظر خواهی باشد صحبت شده است. 

قرار عدم استماع دعوا
عدم استماع دعوا

موارد صدور قرار عدم استماع دعوا

احتمالا تاکنون این سوال برایتان پیش آمده است که در چه مواردی قرار عدم استماع دعوا صادر می شود؟ از نمونه ایرادات شکلی رایج که منجر به صدور قرار عدم استماع می شود معمولا می توان به خواسته غیر قانونی و غیر موجه خواهان و همچنین زمانی که دعوا دارای علت نا مشروعی باشد اشاره نمود و همچنین مواقعی که در دعاوی طاری کلیه صاحبان دعوا از طرف خواهان به عنوان طرف دعوا قرار نگیرند.

مواردی نیز وجود دارند که دادگاه حقوق احتمالی برای اشخاص ثالث پیش بینی می کند و برای حفظ آن اقدام به صدور رای می نماید. در صورتی که پس از دعوا در مورد اصل مالکیت، دعوای تصرف عدوانی طرح شود نیز این قرار صادر می شود. ضمنا اگر دعوایی به ویژه در مورد امور مالکیت و ثبتی به صورت توامان مطرح گردد قابلیت دریافت قرار عدم استماع دعوا را دارد.

یکی دیگر از مواردی که می توان به آن اشاره کرد موقعی است که خواسته مطالبه وجه می باشد در صورتی که از دست دادن این وجه به موجب قمار یا خرید و فروش کالاهای قاچاق باشد، به علت غیر قانونی بودن عمل خواسته یعنی قمار یا خرید و فروش کالای قاچاق این دعوا قابلیت استماع را ندارد پس قاضی برای آن قرار عدم استماع صادر می نماید.
واخواهی از حکم ضروری دادگاه و همچنین طرح دعوا به طرفیت شخصی که هنگام تقدیم دادخواست فوت کرده است نیز از دیگر موارد صدور این قرار می باشد.

اغلب ساکنین تهران وقتی به مشکلات ملکی برخورد می کنند به دنبال وکیل ملکی خوب و با تجربه و رزومه قوی در دعاوی ملکی در تهران برای پیگیری و دفاع از حق خود می باشند.  وکیل ملکی گروه دیده بان حقوق امیر از جمله وکلای مجرب ملکی در تهران می باشد که سابقه و تجربه های موفق زیادی در دعاوی ملکی دارد.

قرار عدم استماع در مرحله تجدیدنظر

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر تا این قسمت مقاله قرار عدم استماع دعوا و موارد صدور آن را برایتان بررسی نموده است. حال با توجه به ماده ذکر شده در قانون مدنی که درباره قابلیت تجدید نظرخواهی قرار عدم استماع دعوا نزد مراجع ذی صلاح صحبت کرده است باید به بررسی مرحله تجدیدنظر خواهی این قرار بپردازیم.

چنانچه خواهان دعوا استدلال قاضی مبنی بر صدور این قرار را قبول نداشته باشد و یا مدعی وجود اشتباه در صدور قرار از طرف دادگاه باشد می تواند به آن اعتراض کند اما همانطورکه پیش تر گفته شد در صورتی می توان به این قرار اعتراض کرد که طبق ماده 332 قانون آئین دادرسی مدنی اصل موضوع دعوا قابل تجدیدنظر خواهی باشد و در صورتی که موضوع دعوا این قابلیت را نداشته باشد مطابق همین ماده قرار عدم استماع صادر شده برای آن هم نیز قابل تجدیدنظر خواهی نمی باشد.

برای درخواست تجدیدنظر خواهی روی این قرار صادر شده در صورتی که دارای شرایط لازم برای تجدیدنظر خواهی باشد، خواهان دعوا می بایست دادخواست تجدیدنظر را با توجه به شماره پرونده، شماره دادنامه و شرح دفاعیات خود از دعوای مطروحه را تنظیم کند و آن را در یکی از شعب دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی برای دادگاه مربوطه ارسال کند. باید دقت داشته باشید که مهلت تجدیدنظر خواهی برای قرار عدم استماع دعوا 20 روز از تاریخ ابلاغ رای بدوی عدم استماع قرار به شخص می باشد.

قرار عدم استماع دعوا
قرار عدم استماع دعوا

آثار قرار عدم استماع دعوا

باید بدانید که تمامی قرارهای صادر شده از طرف دادگاه ها، آثار مخصوص به خود را دارا هستند و قرار عدم استماع دعوا هم نیز شامل این امر می باشد. آثار قرار عدم استماع دعوا با قرارهای رد دعوا مشابه می باشد که بررسی آن می پردازیم. 

یکی از این آثار جلوگیری به صورت موقت از رسیدگی به دعوای مطرح شده می باشد. از دیگر اثر این قرار قابل استرداد نبوده هزینه دادرسی پرداخت شده برای آن می باشد. دقت کنید که قرار عدم استماع دعوا اعتبار مختوم ندارد یعنی بعد از رفع مانعی که منجر به صدور این قرار شده است خواهان می تواند دوباره دعوای خود را نزد دادگاه ذی صلاح مطرح کند. همانطور که گفته شد در صورتی که اصل دعوا قابل تجدیدنظر خواهی باشد، می توان به قرار عدم استماع آن نیز در دادگاه تجدیدنظر مربوطه اعتراض کرد.

 

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر پس از بررسی تمامی موارد مربوط به قرار عدم استماع دعوا در بالا توصیه می کند که همیشه برای تنظیم و تقدیم دادخواست به مراجع قضایی از مشاوره و کمک های یک وکیل متخصص در تهران  در زمینه مربوطه بهره بگیرید زیرا یک وکیل مجرب با توجه به تبحر و تجربه خود تمامی ایرادات احتمالی دادخواست شما را پیش بینی و آن را اصلاح می کند تا  شما متحمل صرف وقت و هزینه اضافه برای طرح مجدد آن نزد دادگاه نباشید.

همچنین شما می توانید برای مشاوره حضوری با گروه وکلای دیده بان حقوق امیر پس از تماس و تعیین وقت به آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57 مراجعه فرمایید.

4.7/5 - (4 امتیاز)
این نوشته منتشر شده در مطالب حقوقی می باشد. جهت اضافه کردن به علاقمندی های مرورگر خود بر روی لینک صفحه کلیک نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button