سهم ارث زن از مرد

سهم ارث زن از مرد

همانطور که می دانید یکی از افرادی که از مرد ارث می برد همسر او می باشد. باید بدانید که میزان ارث زن از شوهر در شرایط مختلف متفاوت خواهد بود. این شرایط مربوط به وجود و یا عدم وجود فرزند و همچنین وجود زن دائمی دیگری می باشد اما نکته مهمی که باید در این مورد بدانیم شرایط لازمی می باشد که زن می بایست برای ارث بردن از شوهر خود داشته باشد.

یعنی بدانیم زن در چه شرایطی از شوهر متوفی خود ارث می برد و سهم ارث او چه میزان می باشد. موارد زیادی در این باره در قانون مدنی بیان شده است. گروه وکلای دیده بان حقوق امیر قصد دارد در ادامه این مقاله به بررسی شرایط ارث بردن زن و همچنین موضوع سهم ارث زن از مرد بپردازد.

 

شرایط ارث بردن زن از شوهر

قانون مدنی شرایطی را که زن می تواند از شوهر خود ارث ببرد صراحتا بیان کرده است که در ادامه به بررسی آن می پردازیم:

مطابق با ماده ۸۶۴ قانون مدنی ((از جمله اشخاصی که به موجب سبب ارث می‌برند هر یک از زوجین است که در حین فوت دیگری زنده باشد.))

پس مطابق با این ماده زن به موجب سبب از شوهر خود ارث می برد و نکته مهم این است که زن باید در هنگام فوت شوهر خود زنده باشد و در صورتی که قبل از فوت مرد، زن فوت نماید ورثه او نمی توانند ادعایی مبنی بر سهم الارث داشته باشند.

مطابق با ماده ۹۴۰ قانون مدنی ((زوجین که زوجیت آنها دائمی بوده و ممنوع از ارث نباشند از یکدیگر ارث می‌برند.))

مهم ترین شرطی که زن برای ارث بردن از همسر خود می بایست داشته باشد مطابق با ماده 940 قانون مدنی این است که در عقد دائم مرد باشد یعنی زن موقت و یا صیغه ای از همسر متوفی خود ارث نمی برد. دقت کنید که عقد دائمی حتما می بایست در دفاتر رسمی ثبت ازدواج ثبت شده باشد. 

نکته بعدی که درباره سهم ارث زن می توان گفت این است که هیچ موقع نمی شود زن را از ارث ممنوع کرد. فقط در صورتی زن از ارث شوهر خود ممنوع خواهد شد که شوهر خود را به قتل رسانده باشد.

سهم ارث زن از مرد

میزان سهم ارث زن از مرد

به صورت کلی همانطور که گفته شد میزان سهم ارثی که زن از مرد می برد به وجود و یا عدم وجود فرزند و زن دائمی دیگر بستگی دارد.

در صورتی که مرد متوفی دارای فرزند باشد زن از اموال همسر خود یک هشتم را به ارث می برد. باید بدانید که شرطی مبنی بر مشترک بودن فرزندان وجود ندارد یعنی حتی در حالتی که فرزندان مرد متعلق به زن دیگری باشند همچنان سهم ارث زن یک هشتم از کل اموال مرد می باشد.

در صورتی که مرد متوفی هیچ فرزندی نداشته باشد، زن یک چهارم از اموال مرد را به ارث می برد.

مطابق با ماده ۹۴۲ قانون مدنی ((در صورت تعدد زوجات ربع یا ثمن ترکه که تعلق به زوجه دارد بین همه آنان بالسویه تقسیم می‌شود))

طبق این ماده اگر مرد متوفی بیشتر از یک زن دائمی داشته باشد و فرزند نیز داشته باشد مقدار یک هشتم از اموال او بین همسرانش به مقدار مساوی تقسیم می شود. توجه داشته باشید که هر همسر به صورت جداگانه یک هشتم از اموال شوهر را به ارث نمی برد بلکه به صورت کلی یک هشتم اموال مرد بین همه همسران دائمی او به صورت مساوی تقسیم خواهد شد و همسر صیغه ای سهمی از ارث مرد نخواهد داشت.

 

نحوه محاسبه یک هشتم سهم ارث زن

همانطور که پیشتر گفتیم اگر مرد فرزند داشته باشد سهم ارث زن از اموال او یک هشتم خواهد بود. نحوه محاسبه یک هشتم بدین گونه می باشد که مثلا جمع میراث مرد متوفی 800 میلیون تومان شده است. حال این عدد به 8 قسمت تقسیم می شود و یک قسمت از آن که برابر با 100 میلیون تومان می باشد سهم ارث زن از مرد خواهد بود.

البته ممکن است گاهی مرد در زمان حیات خود اقدام به تنظیم وصیت نامه دستی و یا رسمی نموده و در آن سهم بیشتری از اموال خود را به زن واگذار نماید. دقت کنید که مرد فقط تا یک سوم اموال خود را می تواند وصیت نماید و در صورتی که در وصیت نامه در مورد بیشتر از یک سوم اموال او وصیت شده باشد قانون آن را قبول نخواهد کرد.

 

نکات مهم سهم ارث زن از شوهر

توجه نمایید در صورتی که زن و شوهر طلاق رجعی گرفته باشند به این دلیل که در این نوع طلاق مرد می تواند رجوع کند اگر در مدت عده مرد فوت کند، زن از اموال مرد متوفی ارث خواهد برد. 

اما اگر مرد پس از گذشت زمان عده فوت کند و در صورتی که طلاق آنها از نوع رجعی نبوده و از نوع بائن باشد به این معنا که زن و مرد پیش از نزدیکی طلاق گرفته باشند و یا اگر مرد زن یائسه را مطلقه نموده باشد و در صورتی که طلاق زوجین به علت کراهت یکی از آن ها از دیگری باشد، در این موارد زن سهمی از اموال مرد نخواهد داشت.

نکته مهم دیگر این است که اگر مرد مبتلا به بیماری بوده و زن را مطلقه نماید، در صورتی که تا یک سال بعد از طلاق مرد به علت همان بیماری فوت کند و اگر زن در آن مدت مجددا ازدواج نکرده باشد در این حالت زن از اموال مرد ارث خواهد برد حتی در صورتی که طلاق آن ها بائن باشد.

 

کلام آخر

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در این مقاله به بررسی شرایط ارث بردن زن پرداخت و همچنین سهم ارث زن از مرد را نیز تشریح نمود. شما می توانید برای پرسیدن سوالات خود درباره ارث زن و همچنین دریافت مشاوره تلفنی با شماره های 02188928452 و09124726641 تماس بگیرید و یا در صورت نیاز به مشاوره حضوری و بهره گیری از وکیل ارث ما پس از هماهنگی به آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57 مراجعه فرمایید.

 

به این مطلب امتیاز دهید
این نوشته منتشر شده در مطالب حقوقی می باشد. جهت اضافه کردن به علاقمندی های مرورگر خود بر روی لینک صفحه کلیک نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button