حداقل مهریه در صیغه موقت

حداقل مهریه در صیغه موقت

همانطور که می دانید یکی از راه های ازدواج عقد یا صیغه موقت می باشد و چون در کشور ما این نوع عقد به رسمیت شناخته می شود قانون مدنی احکام خاصی را برای عقد موقت اشعار داشته است. به طور کلی برای آن که عقد موقت صحیح باشد می بایست می بایست دو شرط را رعایت نمود. شرط اول برای صحیح بودن عقد موقت تعیین مدت زمان مشخص برای آن می باشد و شرط دوم نیز تعیین و مشخص کردن مهریه می باشد.

احکام مهریه در عقد موقت بسیار شبیه به احکام مهریه در عقد دائم می باشد اما در مواردی تفاوت هایی نیز با یکدیگر دارند. یکی از تفاوت های اساسی این است که در عقد موقت تعیین مهریه شرط صحیح بودن عقد می باشد اما در عقد دائم این شرط وجود ندارد. یکی از سوال های پرتکرار درباره عقد موقت میزان مهریه در آن می باشد به همین سبب گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در ادامه این مقاله به بررسی موضوع حداقل مهریه در صیغه موقت می پردازد.

 

مهریه در عقد موقت

گفتیم که عقد یا همان صیغه موقت که یکی از راه های ازدواج می باشد و به این دلیل که در دین و کشور ما این نوع عقد به رسمیت شناخته می شود قانون مدنی احکام خاصی را برای آن مشخص نموده است.

همانطور که گفته شد برای آن که عقد موقت صحیح باشد وجود دو شرط اصلی تعیین مدت زمان عقد و تعیین مهریه الزامی می باشد و اگر یکی از این شروط ضمن عقد موقت رعایت نشده باشد آن عقد صحیح نبوده و باطل خواهد بود. 

شرط اول در ماده 1075 و ۱۰۷۶ قانون مدنی بیان شده است که اشعار دارد:

((نکاح وقتی منقطع است که برای مدت معینی واقع شده باشد.)) ((مدت نکاح منقطع باید کاملاً معین شود.))

و اما شرط دوم نیز در ماده ۱۰۹۵ قانون مدنی بیان شده است که اشعار دارد:

((در نکاح منقطع عدم مهر در عقد موجب بطلان است.))

حال می خواهیم مهریه را در عقد موقت بررسی نماییم.

مهم ترین دلیلی که قانون تعیین مهریه را برای عقد موقت الزامی دانسته است این است که به غیر از موارد خاصی غالبا صیغه موقت ثبت نمی شود و تعیین مهریه در ضمن عقد باعث می شود تا حقوق زن تامین شود. مهریه در عقد موقت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد و حتی در صورت فوت زن نیز به قوت خود باقی است حتی اگر مرد با او نزدیکی نکرده باشد.

ماده 1096 قانون مدنی در این باره گفته است:

((در نکاح منقطع موت زن در اثنای مدت موجب سقوط مهر نمی‌شود و همچنین است اگر شوهر تا آخر مدت با او نزدیکی نکند.))

نکته مهم این است که به موجب ماده ۱۰۷۷ قانون مدنی که می گوید ((در نکاح منقطع احکام راجع به وراثت زن و به مهر او همان است که در باب ارث و در فصل آتی مقرر شده است)) احکام عقد موقت و عقد دائم درباره ورات زن و مهریه او شبیه به هم می باشد اما الزامی در عقد دائم وجود ندارد که ضمن عقد مهریه زوجه تعیین شود و زوجین می توانند پس از عقد نسبت به توافق و تعیین مهریه اقدام نمایند.

حداقل مهریه در صیغه موقت

حداقل مهریه در عقد موقت

یکی از سوال های پرتکراری که درباره عقد موقت پرسیده می شود درباره میزان مهریه می باشد. برخی افراد تصور می کنند که هر چیزی را می توان به عنوان مهریه تعیین نمود اما باید بدانید که مطابق با ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی که می گوید ((هر چیزی را که مالیت داشته و قابل تملک نیز باشد می‌توان مهر قرار داد)) مهریه باید مالیت داشته باشد و همچنین قابل تملک باشد تا عقد موقت صحیح باشد.

حال به ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی توجه فرمایید که اشعار دارد: ((تعیین مقدار مهر منوط به تراضی طرفین است.))

مطابق با این ماده مقدار مهریه را طرفین عقد می بایست مشخص نمایند و هر چیزی را که به عنوان مهریه تعیین می نمایند می بایست متعلق به مرد باشد و در صورتی که متعلق به شخص دیگری باشد می بایست رضایت او موجود باشد.

اما زوجین باید بر سر چیزی توافق نمایند که هم مالیت داشته باشد یعنی دارای ارزش مالی باشد و هم قابلیت تملک داشته باشد تا عقد بین آن ها صحیح باشد. نکته مهم در این باره این است که مهریه باید مشروعیت نیز داشته باشد یعنی چیزی که مشروعیت نداشته باشد مانند مشروبات الکلی نمی تواند به عنوان مهریه تعیین شود.

پس حداقل مهریه در صیغه موقت می بایست ارزش مالی، قابلیت تملک و مشروعیت داشته باشد که می تواند به عنوان مثال یک دسته گل مطابق با توافق زوجین باشد.

احکام مذکور برای عقد دائم نیز می باشد با این تفاوت که در عقد موقت تعیین مهریه ضمن عقد الزامی بوده و در صورتی که این الزام رعایت نشود عقد موقت باطل خواهد بود.

 

کلام آخر

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در این مقاله به بررسی موضوع حداقل مهریه در صیغه موقت پرداخت و موارد قانونی آن را نیز تشریح نمود. شما می توانید برای پرسیدن سوالات خود درباره مهریه و دریافت مشاوره تلفنی با شماره های 02188928452 و09124726641 تماس بگیرید و یا در صورت نیاز به مشاوره حضوری و بهره گیری از وکیل طلاق و خانواده ما پس از هماهنگی به آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57 مراجعه فرمایید.

5/5 - (1 امتیاز)
این نوشته منتشر شده در خانواده می باشد. جهت اضافه کردن به علاقمندی های مرورگر خود بر روی لینک صفحه کلیک نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button