بخشیدن مهریه برای حضانت فرزند

بخشیدن مهریه برای حضانت فرزند

گاهی هنگام پایان زندگی مشترک و جدایی بین زن و شوهر بر سر حضانت فرزند اختلافاتی شکل می گیرد. معمولا مادران که خواستار نگهداری از فرزند خود هستند دارای این دغدغه می باشند که به چه صورت می توان حضانت فرزند را بر عهده گرفت؟ تمامی این مسائل در قانون مدنی ایران پیش بینی شده است و قانون گذار در رابطه با آن قوانینی را وضع کرده است. اما پیش از بررسی این قوانین باید بگوییم که این پرتکرار ترین سوال مادرانی می باشد که در شرف جدایی هستند که آیا می توان در ازای بخشیدن مهریه حضانت فرزند را دریافت کرد؟

 گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در ادامه این مقاله به بررسی حضانت فرزند و بخشیدن مهریه برای حضانت فرزند می پردازد.

جهت دریافت مشاوره از دیده بان حقوق امیر با شماره های زیر تماس حاصل فر مایید.

شماره تماس : 02188928542_02188928452

آدرس : تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57

حضانت فرزند

حضانت فرزند یکی از مسائل بسیار مهم برای زوجین می باشد. معنی لغوی حضانت نگهداری و پرورش دادن می باشد و معنای قانونی آن حق نگهداری از فرزند می باشد. باید دقت داشته باشید که حضانت با ولایت بسیار متفاوت بوده چرا که ولایت به صورت کلی تنها برای پدر می باشد و حتی اگر حضانت فرزند به مادر او واگذار شود نیز این حق از پدر سلب نمی شود.

حال می خواهیم به سراغ قانون مدنی رفته تا بیشتر درباره حضانت فرزند بدانیم.

ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی می گوید: ((نگاهداری اطفال هم حق و هم تکلیف ابوین است.)) مطابق با این ماده نگهداری از فرزند به عهده پدر و مادر می باشد حال این سوال پیش می آید که تکلیف والدینی که قصد جدایی دارند چیست و حضانت فرزند به عهده چه کسی هست؟ 

برای پاسخ به این سوال نگاهی به ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی می اندازیم که اشعار دارد: ((برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی می‌کنند، مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است.))

پس مطابق با این ماده حضانت فرزند تا 7 سالگی با مادر و سپس به پدر تعلق می گیرد. البته این حضانت تنها تا زمان رسیدن به سن بلوغ قانونی می باشد که برای دختران 9 سال و برای پسران 15 سال تعیین شده است. 

اما این ماده دارای یک تبصره است که اشعار دارد: بعد از هفت سالگی در صورت حدوث اختلاف، حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه می‌باشد.

یعنی دادگاه پس از هفت سالگی بنا به مصلحت فرزند تعیین می نماید که حضانت او با پدر و یا مادر باشد.

 

 

بخشیدن مهریه برای حضانت فرزند

بخشیدن مهریه برای حضانت فرزند

حال که با قوانین حضانت فرزند به صورت کامل آشنا شدیم بهتر است درباره بخشیدن مهریه برای حضانت فرزند صحبت نماییم.

این موضوع تنها در صورتی امکان پذیر می باشد که زوجین هنگام طلاق با هم توافق نمایند تا با بخشیدن مهریه از سوی زن حضانت فرزند حتی پس از 7 سالگی به مادر تعلق بگیرد. در واقع والدین می توانند بر سر حضانت فرزند صلح کرده و البته که این صلح صحیح می باشد. اما این سوال پیش می آید که اگر زوجین بر سر حضات فرزند به توافق برسند اما در آینده ثابت شود که والد دارای حضانت صلاحیت نگداری از کودک را ندارد تکلیف چیست؟ برای پاسخ به این سوال می بایست به ماده ۴۱ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ مراجعه نماییم که اشعار دارد:

((هرگاه دادگاه تشخیص دهد توافقات راجع به ملاقات، حضانت، نگهداری و سایر امور مربوط به طفل برخلاف مصلحت او است یا در صورتی که مسئول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند و یا مانع ملاقات طفل تحت حضانت با اشخاص ذی‌حق شود، می‌تواند در خصوص اموری از قبیل واگذاری امر حضانت به دیگری یا تعیین شخص ناظر با پیش ‌بینی حدود نظارت وی با رعایت مصلحت طفل تصمیم مقتضی اتخاذ کند.

تبصره – قوه قضائیه مکلف است برای نحوه ملاقات والدین با طفل ساز و کار مناسب با مصالح خانواده و کودک را فراهم نماید.))

مطابق با این ماده در صورتی که دادگاه تشخیص بدهد فرد دارای حضانت صلاحیت نگداری از فرزند را ندارد بر سر واگذاری حضانت تصمیم خواهد گرفت. پس اگر حتی زوجین به توافق رسیده باشند اما عدم صلاحیت برای دادگاه مشخص شود این توافق از بین رفته و برای حضانت فرزند تصمیم جدیدی خواهد گرفت.

حال این سوال پیش می آید که اگر مادر در قبال دریافت حضانت فرزند مهریه خود را ببخشد و بعدا از نگهداری فرزند منصرف شود و یا در نگهداری از فرزند ناتوان باشد و بخواهد که حضانت فرزند به پدر انتقال پیدا کند می تواند دوباره مهریه خود را مطالبه نماید؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم خیر. بخشیدن مهریه برای گرفتن حضانت فرزند عملی کاملا اختیاری بوده و با اراده زن انجام شده است و از نظر قانونی دیگر نمی توان از این امر منصرف شد حتی اگر بخواهد حضانت فرزند را به پدر انتقال دهد از نظر قانونی دیگر مهریه او قابل برگشت نیست مگر در مواردی که مرد خود موافق این موضوع باشد و به آن رضایت دهد.

 

اثبات عدم صلاحیت پدر در نگهداری فرزند

به غیر از توافق و بخشیدن مهریه توسط زن برای دریافت حضانت فرزند راه دیگری نیز وجود دارد. در صورتی که پدر فرزند دارای صلاحیت برای نگهداری از او نباشد و زن بتواند آن را نزد دادگاه اثبات نماید می تواند حضانت فرزند را حتی پس از 7 سالگی داشته باشد. حال عدم صلاحیت مرد شامل چه مواردی می شود؟

داشتن اعتیاد به الکل، مواد مخدر و قمار

داشتن فساد اخلاقی 

داشتن بیماری های روانی حاد که توسط پزشکی قانونی تایید شده باشد

سوء استفاده از فرزند و یا اجبار کردن فرزند برای ورود به شغل های ضداخلاقی (از جمله فساد، فحشا، قاچاق و یا تکدی گری)

ضرب و جرح بیش از حد و غیر متعارف

در صورتی که مرد هر کدام از این مشکلات را داشته باشد دارای صلاحیت برای نگهداری از فرزند خود نمی باشد و مادر می تواند با اثبات آن نزد دادگاه حضانت فرزند خود را از مرد بگیرد.

 

کلام آخر 

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در این مقاله درباره حضانت فرزند و قوانین مرتبط با آن صبحت کرده و سپس به بررسی موضوع بخشیدن مهریه برای حضانت فرزند پرداخت. اگر شما هم به دنبال گرفتن حضانت فرزند خود هستید بهتر است پیش از هر اقدامی با یک وکیل متخصص در تهران  مشاوره نموده تا بتوانید بهترین راه را برای گرفتن حضانت فرزند خود انتخاب نمایید. همچنین شما می توانید برای پرسیدن سوالات خود درباره حضانت فرزند و دریافت مشاوره تلفنی با شماره های 02188928452 و 0۹۱۲۴۷۲۶۶۴۱ تماس بگیرید و یا برای مشاوره حضوری با وکیل طلاق و خانواده ما پس از هماهنگی به آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57 مراجعه فرمایید.

 

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button