نحوه ارث بردن فرزند ناتنی

حضانت کودک در صورت فوت والدین

طبق قانون مدنی ایران همیشه اقوام نسبی و سببی از فرد فوت شده ارث می برند. اما منظور از نسبی و سببی چیست؟ وقتی اقوام از طریق تولد و یا نسبت خونی دارای ارتباط خانوادگی باشند به آن اقوام نسبی گفته می شود و موقعی که ارتباط افراد از طریق ازدواج و بر پایه آن شکل می گیرد به آن اقوام سببی گفته می شود. گاهی بین اقوام سببی به واسطه ازدواج مجدد پدر یا مادر خواهر و برادرهای ناتنی نیز به وجود می آیند.

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر قصد دارد در این مقاله در ارتباط با چگونگی ارث بردن خواهر و برادرهای ناتنی و نحوه تقسیم ارث بین آن ها صحبت کند و به طور کلی میزان سهم الارث فرزندان ناتنی را بررسی نماید. چنانچه پس از مطالعه این مقاله سوالی در رابطه با نحوه ارث بردن فرزند ناتنی داشتید می توانید برای مشاوره و بهره گیری از اطلاعات وکیل خانواده گروه وکلای دیده بان حقوق امیر با شماره  02188928452 تماس حاصل فرمایید.

جهت دریافت مشاوره از دیده بان حقوق امیر با شماره های زیر تماس حاصل فر مایید.

شماره تماس : 02188928542_02188928452

آدرس : تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57

فرق تنی و ناتنی 

منظور از کلمه ناتنی این می باشد که وقتی بین افراد از طریق ازدواج مجدد مادر و یا پدر رابطه سببی به وجود می آید، فرزند این خانواده بعد از این ازدواج با فرد جدید خانواد نسبت ناتنی دارد. یعنی اگر پدر ازدواج مجدد کرده باشد فرزند او دارای مادر ناتنی می باشد و همینطور اگر مادر ازدواج مجدد کرده باشد فرزند او دارای پدر ناتنی می باشد. در این میان اگر به این خانواده فرزند جدیدی اضافه شود، آن فرزند نیز خواهر و یا برادر ناتنی محسوب می شود. 

حالا در مقابل کلمه ناتنی با کلمه تنی روبرو هستیم که به طور کلی مفهوم آن این است که فرزندان از یک پدر و مادر مشترک به وجود آمده باشند که در این صورت نسبت کل خانواده بهم تنی محسوب می شود. نکته مهم این است که قانون گذار در مواد مربوط به ارث قانون مدنی از کلمه خوهر و برادر ناتنی استفاده نکرده است و به جای آن از کلمات اخوه ابی برای خواهر برادر ناتنی از سوی پدر و اخوه امی برای خواهر برادر ناتنی از سوی مادر استفاده کرده است.

حال که با مفهموم تنی و ناتنی آشنا شدیم قطعا این سوال برایمان پیش می آید که آیا در تقسیم ترکه فرزندان ناتنی هم دارای ارث و میراث می باشند و آیا میزان سهم الارث فرزندان تنی و ناتنی با هم تفاوتی دارد؟ وکیل خانواده گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در ادامه به بررسی این موضوع می پردازد.

ارث بردن فرزند ناتنی

آیا برادر و خواهر ناتنی از هم ارث می برند؟

در ماده 862 قانون مدنی طبقات ارث و درجات آن را مشخص کرده که طبقه دوم آن را به خواهران و برادران متوفی اختصاص داده است و اعلام داشته که آن ها تحت شرایط خاصی دارای ارث از متوفی می باشند و نکته مهم اینجا آن است که هیچگونه اشاره ای به تنی و یا ناتنی بودن آنان نکرده است.

اما در ماده 867 و 918 همان قانون صراحتا اعلام شده است که برادر و خواهر ناتنی تحت شرایط خاصی از متوفی ارث می برند. اما باید دقت داشته باشید که چون خواهر و برادران ناتنی در درجه دوم ارث قرار دارند، چنانچه در طبقه اول وارثی تا هر درجه ای برای او وجود داشته باشد مانند پدر مادر فرزند نوه ، خواهر و برادر ناتنی هیچ ارثی از متوفی نمی برند. 

چنانچه وارث فرد فوت شده تنها یک خواهر و یا برادر ناتنی باشد، تمام ارث متوفی به او خواهد رسید. 

در صورتی که متوفی هم خواهر و برادر تنی و هم ناتنی داشته باشد، میراث او فقط به خواهر و برادر تنی و خواهر و برادر ناتنی مادری می رسد و خواهر و برادر ناتنی پدری سهمی از ارث او ندارند.

اگر چند خواهر و برادر ناتنی پدری وراث متوفی باشند، به برادران 2 برابر خواهران ارث می رسد و اگر چند خواهر و برادر ناتنی مادری وراث وی باشند میراث او بین آن ها به طور مساوی تقسیم می شود.

در صورتی که متوفی دارای چند خواهر و برادر ناتنی مادری و پدری با هم باشد و خواهر و یا برادر ناتنی مادری یک نفر باشد، از کل ترکه متوفی یک ششم را به ارث می برد و مابقی آن به خواهر و برادران ناتنی پدری می رسد اما اگر تعداد خواهران و برادران ناتنی مادری متوفی بیش از یک نفر باشد یک سوم از کل ترکه به آن ها رسیده و مابقی برای ناتنی پدری است.

در طبقه دوم ارث بجز خواهر و برادر ناتنی اجداد متوفی نیز وجود دارند و در صورت زنده بودن آنها و وجود خواهر و برادر ناتنی، اگر یک نفر خواهر و برادر ناتنی مادری وجود داشته باشد یک ششم میراث به او میرسد و اگر یک جد مادر وجود داشته باشد یک سوم میراث به او میرسد.

چنانچه خواهر و برادر ناتنی خود نیز دارای خواهران و یا برادران ناتنی باشند، هنگام فوت او خواهر و برادر ناتنی پدری ارثی از او نخواهند برد و تمام ترکه بین خواهر و برادر تنی و خواهر و برادر ناتنی مادری تقسیم می شود. در این حالت اگر خواهر یا برادر ناتنی یک نفر بوده باشد سهم او یک ششم کل ترکه می باشد و بقیه آن به خواهر و برادر تنی می رسد ولی اگر تعداد بیش از یک نفر باشد سهم آنها از کل ترکه یک سوم می باشد و الباقی به خواهر و برادر تنی میرسد.

نحوه ارث بردن فرزند ناتنی
ارث بردن فرزند ناتنی

آیا به برادر ناتنی ارث می رسد؟

طبق گفته های بالا برادر ناتنی در شرایط خاص دارای ارث می باشد. طبق قانون برادرهای ناتنی پدری 2 برابر خواهرهای ناتنی پدری ارث می برند. اما خواهرها و برادران ناتنی مادری همگی به اندازه هم و به صورت مساوی از متوفی ارث می برند.

در رابطه با ارث فرزند از مادر ناتنی هم همیشه سوالاتی وجود دارد که گروه وکلای دیده بان حقوق امیر خاطر نشان کرد فرزندی که دارای مادر ناتنی باشد پس از فوت او هیچگونه میراثی از وی ندارد حتی اگر متوفی دارای وارث دیگری نباشد.

 

قانون جدید ارث برادر و خواهر

عموما این سوال برای افراد پیش می آید که قانون جدید ارث برادر و خواهر چیست و آیا قانون جدیدی وجود دارد که میزان ارث آن ها را تغییر داده باشد یا خیر؟ در چنین مواردی باید متذکر شد که قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران بر اساس فقه اسلامی و مذهب شیعه می باشد که هیچگاه مستوجب تغییر نمی شود پس قانون ارث برادر و خواهر هیچگاه تغییر نکرده است و قانون جدیدی وجود ندارد.

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در این مقاله راجب قوانین و دانستنی های ارث و نحوه تقسیم آن بین افراد ناتنی خانواده صحبت کرده است و در پایان متذکر می شود که بحث ارث همیشه از مباحث پیچیده حقوقی می باشد و باید برای احقاق حق خود از تمامی قوانین و نکات حقوقی آن مطلع باشید. شما می توانید برای مشاوره حضوری در این زمینه با گروه وکلای دیده بان حقوق امیر پس از هماهنگی با وکیل متخصص در تهران  به آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57 مراجعه فرمایید. همکاران ما همواره آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشند.

3.2/5 - (11 امتیاز)
این نوشته منتشر شده در مطالب حقوقی می باشد. جهت اضافه کردن به علاقمندی های مرورگر خود بر روی لینک صفحه کلیک نمایید.

دیدگاه در رابطه با “نحوه ارث بردن فرزند ناتنی

  1. پینگ بک: نحوه محاسبه یک هشتم -2عامل موثر در ارث زن-دیده بان حقوق امیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button